Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Niezwykle zdrowe i coraz droższe! Za te warzywa zapłacimy więcej
Magdalena Pawłowska
Magdalena Pawłowska 19.04.2024 12:10

Niezwykle zdrowe i coraz droższe! Za te warzywa zapłacimy więcej

Warzywa
fot. Canva/ Engin_Akyurt

Od kwietnia rosną ceny niektórych warzyw, co ma związek z malejącą podażą i ograniczonymi zapasami. Niestety, warzywa, które obowiązkowo powinny znajdować się w naszym jadłospisie, są coraz droższe! Za co w tej chwili zapłacimy najwięcej?
 

Dlaczego warto jeść warzywa?

Dietetycy zgodnie wskazują, że warzywa powinny być obowiązkowym elementem codziennej diety i to właśnie na nich powinien opierać się nasz jadłospis. Wszystko dlatego, że zarówno warzywa jak i owoce są źródłem cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Zawierają błonnik, antyoksydanty i inne składniki niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. 

Korzyści ze spożywania warzyw i owoców jest naprawdę wiele: mogą przeciwdziałać rozwojowi wielu chorób, w tym chorób układu pokarmowego, układu krążenia, a nawet nowotworów. Co więcej, wspierają pracę układu pokarmowego, poprawiają samopoczucie i spowalniają procesy starzenia. Nie mówiąc już o ich rewelacyjnym wpływie na urodę: częste jedzenie warzyw i owoców wspomaga zachowanie smukłej sylwetki i korzystnie wpływa na kondycję skóry oraz włosów. 

Specjaliści zalecają, by jeść warzywa i owoce przynajmniej 5 razy dziennie, ponieważ organizm nie potrafi magazynować niektórych związków w nich zawartych, jak np. witamina C. Dlatego niezbędne jest regularne dostarczanie sobie tych cennych substancji, co zapewni ochronę przed wieloma chorobami.
 

Seniorzy jedzą warzywa
fot. Canva/RossHelen
kobieta pijąca herbatę
Nie tylko cukier i cytryna. Dodaj do herbaty i odkryj ją na nowo
Zdrowy posiłek
Te produkty są nieocenione w walce z cholesterolem! Musisz po nie sięgnąć

Pietruszka i seler to królowie drożyzny. Ile trzeba za nie zapłacić?

Sytuacja cenowa na polskim rynku nie wygląda w tej chwili dobrze. Od Wielkanocy rosną ceny produktów żywnościowych, w tym przede wszystkim warzyw. Coraz więcej trzeba zapłacić za pietruszkę, której kilogram kosztuje od 7,50 zł do nawet 10 zł (stan na kwiecień 2024 rok). 

W niezwykłym tempie pietruszkę goni również... seler. Mimo że warzywo to jest obecnie nieco tańsze, bo trzeba za nie zapłacić około 5 złotych za kilogram, to jego cena rośnie w zastraszającym tempie (dla porównania, jeszcze w marcu kosztował ok. 4 zł/kg). 

Pietruszka
fot. Canva/ niuniu


 

Czytaj też: Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspomaga układ trawienny i wspiera odchudzanie.

Dlaczego warzywa drożeją? Ekspert wyjaśnia

Gwałtowne podwyżki cen, widoczne szczególnie w przypadku selera i pietruszki, są wynikiem m.in. wczesnych, listopadowych ataków zimy. Wiele z tych warzyw nie zostało jeszcze zebranych i tak naprawdę nie wiadomo, czy będą się nadawały do spożycia. A ograniczona podaż może dyktować wysokie ceny.

- Są to znaczące skoki, które świadczą o tym, że maleje podaż, a nie ma zbyt dużo zapasów. - W 2019 roku, kiedy w lipcu pietruszka kosztowała 17-19 zł za kg, w połowie kwietnia jej cena sięgała tak jak teraz 8 zł za kg. To niedobrze wróży na najbliższe miesiące - przyznał Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego Bronisze w rozmowie z serwisem sadyogrody.pl. 

To i tak nie są najdroższe warzywa dostępne w polskich sklepach. Obecnie najwięcej trzeba zapłacić za bób, którego ceny mogą sięgać nawet 60 zł za kilogram. Ku niechlubnemu, cenowemu podium zbliża się też fasolka szparagowa, która kosztuje ok. 55 zł/kg.