Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspomaga układ trawienny i wspiera odchudzanie
O tym warzywie obecnie mało kto pamięta, choć było niezwykle popularne w czasach średniowiecza i często pojawiało się na stołach polskich czy francuskich władców. Skorzonera, bo o niej mowa, ma szereg właściwości zdrowotnych, dlatego warto wprowadzić ją do swojego codziennego menu.
"Czarne szparagi", czyli skorzonera. Co to za warzywo?
Skorzonera, zwana też wężymordem i czarnym korzeniem, a z racji swojego wyglądu potocznie nazywana "czarnymi szparagami", to roślina jadalna znana nie tylko w Europie, ale również w Azji i Afryce Północnej. Jadalne są jej wszystkie części, zarówno te znajdujące się nad ziemią jak i korzeń, ale to właśnie w korzeniu znajduje się szereg witamin i cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Korzeń wężymordu ma ciemnobrunatną lub czarną skórkę i biały miąższ w środku. W smaku przypomina nieco szparagi: jest delikatny i lekko słodkawy. Najlepiej smakuje w pierwszym roku od posadzenia, dlatego warto wykopać skorzonerę z ogród na przełomie października i listopada. Po zimie korzeń może się stać zdecydowanie twardszy i włóknisty, a tym samym mniej przyjemny w smaku. Ale walory smakowe to jedno, powodów, dla których warto sięgnąć po skorzonerę jest dużo więcej.
Właściwości zdrowotne skorzonery. Idealna na odchudzanie!
Skorzonera obecnie nie jest zbyt popularnym warzywem. A szkoda, bo w rewelacyjny sposób może wpłynąć na wiele funkcji organizmu: Nie bez powodu stosowana jest jako roślina lecznicza m.in. w medycynie chińskiej, indyjskiej, a nawet tureckiej. W przeszłości uważano ją także za antidotum na jad owadów.
Obecnie wiadomo już dokładnie, jakie właściwości ma skorzonera. Wykazano jej pozytywny wpływ na wiele aspektów zdrowia:
- wspiera pracę układu trawiennego
- pomaga regulować nadciśnienie
- wpływa na obniżenie poziomu cukru w organizmie
- redukuje poziom złego cholesterolu (warto sięgnąć również po inne produkty regulujące cholesterol)
- oczyszcza organizm z toksyn
- wspomaga odchudzanie
- jest pomocna w przypadku zaburzeń natury psychicznej, wpływają m.in. na poprawę samopoczucia
- wspiera układ odpornościowy
Wszystko dzięki temu, że jednym ze składników skorzonery jest inulina — substancja prebiotyczna wzbogacająca mikroflorę jelit i wykazująca działanie przeciwzapalne. Oprócz tego korzeń wężymordu zawiera potas, dużą ilość błonnika pokarmowego, białka, żelazo, sód i wapń, a także witaminy z grupy B oraz witaminę C.
Jak jeść skorzonerę?
Są takie warzywa, które bez problemu można jeść na surowo — skorzonera jest jednym z nich! Na surowo można zjadać młode pędy, liście i kwiaty. A korzeń? Korzeń lepiej poddać obróbce termicznej, bo świetnie smakuje ugotowany, upieczony, a nawet usmażony. Zanim jednak warzywo trafi do garnka lub na patelnię warto je obrać. W tym celu konieczne będą rękawiczki, ponieważ korzeń zawiera barwnik silnie brudzący skórę (podobnie jak np. buraki) i doczyszczenie dłoni po takich kulinarnych eksperymentach może być problematyczne.
Warto pamiętać, że miąższ skorzonery dość szybko ciemnieje, więc po obraniu dobrze jest skropić go sokiem z cytryny, dzięki któremu zachowa biały kolor. Skorzonerę można ugotować w wodzie i podać jak fasolkę szparagową: z bułką tartą i masłem. Można też przygotować z niej frytki lub dodać do sałatki — ogranicza nas tylko wyobraźnia! Pewne jest, że warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Co więcej, sok mleczny, który wydobywa się z korzenia, może być stosowany jako guma do żucia, który nie tylko odświeży oddech, ale także oczyści jamę ustną.