Polacy po 50-tce jedzą za mało owoców. Ale na ten lepiej uważać
Polacy jedzą za mało owoców - wynika z danych Eurostatu. Choć są to smaczne witaminowe bomby, o których zaletach nie trzeba nikogo przekonywać, to w naszej diecie goszczą zdecydowanie za rzadko. Jest jedno "ale". Pewien lubiany owoc może w pewnych przypadkach bardziej zaszkodzić niż pomóc. Powinny to wiedzieć zwłaszcza osoby przewlekle chore.
Polacy jedzą za mało owoców
Podstawą diety w piramidach żywieniowych są warzywa i owoce. Niestety Polacy nie mają się czym chwalić. Z danych z Unii Europejskiej wynika, że jemy ich mniej niż większość naszych sąsiadów. Tylko niespełna 10 proc. Polaków spożywa zalecane pięć porcji warzyw i owoców dziennie. To zdecydowanie za mało.
Jakie owoce lubią Polacy? To zależy od sezonu, ale w skali całego roku najpopularniejsze są jabłka i truskawki. Często jemy też banany, winogrona, czereśnie, gruszki, maliny i borówki. Bardzo popularne są cytrusy, zwłaszcza zimą. Uwielbiamy pomarańcze, mandarynki i grejpfruty. Z tymi ostatnimi trzeba jednak bardzo uważać. Dlaczego?
Czy grejpfruty są zdrowe?
Grejpfrut jest bogaty w witaminę C, zawiera antyoksydanty opóźniające procesy starzenia, wzmacnia odporność całego organizmu. Brzmi jak opis prawdziwego superowocu, jest jednak jedno "ale". Spora grupa osób powinna ograniczyć jedzenie grejpfrutów, albo wręcz całkowicie wyeliminować je z diety.
Przede wszystkim, grejpfruta powinny unikać osoby przyjmujące określone rodzaje leków . To m.in. leki przeciwhistaminowe, przeciwwirusowe, immunosupresyjne, statyny, blokery kanału wapniowego czy benzodiazepiny. Niektóre substancje, w które bogaty jest grejpfrut, źle reagują z tymi lekami. Hamują ich metabolizm i mogą stwarzać nawet zagrożenie dla życia.
Problem nie tylko z lekami
Grejpfrut zawiera ponadto duże ilości potasu. To składnik, który trudno wypłukać z organizmu, dlatego powinny go unikać osoby z chorobami nerek. Warto wiedzieć ponadto, że grejpfrut wchodzi też w reakcje z tabletkami antykoncepcyjnymi. O ile nie wpłynie na ich skuteczność, to nadmiar soku może sprzyjać m.in. powstawaniu zakrzepów krwi.
Lekarze zalecają, by nie jeść grejpfrutów oraz nie pić soków grejpfrutowych na 4 godziny przed przyjęciem leku ani też 4 godziny po. Jeżeli zaś grejpfruty jemy bardzo często, to należy zachować szczególną ostrożność. Ich wpływ na nasze leki może utrzymywać się dłużej.
W takich sytuacjach lepiej powstrzymać się od jedzenia grejpfrutów i zastąpić je innymi owocami.