Polski specjał podbija świat. Smakosze nazywają go "czarnym złotem"
Ten lokalny polski produkt nazywa się często "czarnym złotem". Nie bez powodu, bo to prawdziwy i unikatowy kulinarny skarb prosto z województwa świętokrzyskiego. W najnowszym rankingu serwisu TasteAtlas na drugim miejscu na liście najlepszych przetworów owocowych na świecie znalazła się śliwka szydłowska.
Śliwka szydłowska to "czarne złoto" z Polski
Śliwkę szydłowską produkuje się tylko w gminie Szydłów. Miejscowość położona jest między Górami Świętokrzyskimi a Niecką Połaniecką, ok. 40 km na południowy wschód od Kielc.
Przez wieki kuchnia tego regionu charakteryzowała się prostotą. Dzięki dogodnym naturalnym warunkom często sięgano po uprawiane tu owoce . Okoliczne sady pełne są nie tylko cenionych jabłek sandomierskich, ale też i śliwek.
To one stanowią surowiec, z którego lokalni producenci wyczarowują miejscowe „czarne złoto” . Bo trzeba wiedzieć, że nieodłącznym elementem krajobrazu tych okolic są suszarnie, w których wytwarza się śliwki szydłowskie.
Śliwka o niezwykłym aromacie. Powstaje tylko w jednym miejscu
Śliwka szydłowska to śliwka, którą poddaje się suszeniu i wędzeniu.
Nadaje się do tego tylko węgierka lub jej pochodne odmiany. Zawierają dużo cukru i stosunkowo niewiele wody, dzięki czemu suszenie i wędzenie pozwala na uzyskanie wyjątkowego smaku i aromatu.
Suszenie i wędzenie odbywa się w specjalnie do tego przystosowanych suszarniach. Cały proces trwa ok 48 godzin, w zależności od wielkości owoców, utrzymywanej temperatury, a także czynników atmosferycznych – temperatury i wilgotności.
W efekcie powstaje “czarne złoto", czyli śliwka szydłowska - miękka, o charakterystycznym, intensywnym smaku i zapachu wędzenia .
Śliwka szydłowska ma swoje święto
Śliwki szydłowskie są tak popularne w regionie, że w Szydłowie odbywa się nawet coroczne Święto Śliwki . Prezentowane są tam tradycyjne procesy suszenia śliwek oraz najróżniejsze smaczne dania stworzone z wykorzystaniem tego produktu.
W 2010 roku śliwka szydłowska została zarejestrowana jako Chronione Oznaczenie Geograficzne . Oznaczeniem tym mogą być opatrzone wyłącznie śliwki szydłowskie uwędzone z węgierek na obszarze gminy Szydłów w województwie świętokrzyskim.