Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Przyprawa, którą każdy ma w kuchni, może być fałszywką
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 12.10.2024 11:39

Przyprawa, którą każdy ma w kuchni, może być fałszywką

Kuchnia seniora
Fot. Marek BAZAK/East News

To przyprawa, która ma wielu amatorów w Polsce i na świecie. Przyprawia się nią mięso, zupy, świetnie pasuje do makaronów i dań kuchni włoskiej. Ma też liczne właściwości lecznicze. Niestety, jak się okazuje, polscy konsumenci często dostają zafałszowany produkt. W saszetkach z popularną przyprawą można znaleźć zupełnie coś innego.

Eksperci zbadali oregano. Zdrowotne zioło jest fałszowane

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zbadała, co tak naprawdę znajduje się w oregano - przyprawie uwielbianej w kuchni nie tylko za smak i aromat, ale także za właściwości lecznicze. W jego składzie znajdziemy bowiem:

  • związki fenolowe, 
  • mikroelementy, 
  • wielonasycone kwasy tłuszczowe,
  • olejki eteryczne: karwakrol i tymol.
Projekt bez nazwy - 2024-10-12T113820.024.jpg
Fot. Canva/Pexelshot

To wszystko sprawia, że oregano ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje pracę nerek, pomaga regulować pracę jelit i skutecznie oczyszcza drogi oddechowe.

Jak się jednak okazuje, kupując oregano w sklepie spożywczym nie zawsze dostaniemy pełnowartościowy produkt.

Ten sam chłopiec grał w "Misiu" i "Zmiennikach". To nie jest przypadkowy aktor Dodaj do swojego kremu na zmarszczki. Efekt jak po luksusowych kosmetykach

W oregano znaleźli liście innych roślin

Badania wskazują, że oferowane na rynku spożywczym oregano często jest w mniejszym lub większym stopniu zafałszowane - czytamy w komunikacie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Wiele doniesień medialnych opublikowanych w ostatnim czasie informuje o fałszowaniu oregano takimi surowcami roślinnymi, jak np. liść mirtu, liść oliwki, liść laurowy, liść czystka, liść leszczyny, liść majeranku, liść sumaka, cząber czy tymianek.

Potwierdziły to badania przeprowadzone przez naukowczynie w Polsce. Jak czytamy w artykule Agnieszkę Aftyki i Eweliny Korulczyk z Laboratorium IJHARS w Lublinie, nadal istnieje problem z autentycznością tej przyprawy na rynku.

Oregano fałszowane liśćmi oliwek w Polsce

Jak czytamy w komunikacie, sfałszowanych było nawet 98% zbadanych paczek produktu. Podróbki oregano pochodziły najczęściej z Turcji i Egiptu. Do podrabiania oregano najczęściej używano liści oliwki.

Czy da się odróżnić fałszowane oregano od prawdziwego? Prawdziwe oregano ma gorzki smak i ziołowo-korzenny zapach. Podejrzenia powinna wzbudzić też niska cena. Dlatego powinniśmy unikać tanich przypraw od nieznanych producentów.