Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Tę rybę jedz częściej, nie tylko od święta. To cudowne źródło omega-3
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 29.08.2024 15:12

Tę rybę jedz częściej, nie tylko od święta. To cudowne źródło omega-3

Tę rybę jedz częściej, nie tylko od święta. To cudowne źródło omega-3
Fot. Canva/Supermimicry

Prawie wszystkie ryby, a także skorupiaki i mięczaki, zawierają cenne dla człowieka kwasy tłuszczowe omega-3. Są jednak gatunki, które szczególnie warto włączyć do diety, bo są bardzo bogate w ten prozdrowotny składnik. Po jedną z tych ryb Polacy sięgają zdecydowanie zbyt rzadko.

Dlaczego kwasy omega-3 są tak ważne?

Kwasy tłuszczowe omega-3 mają wszechstronne i korzystne działanie dla naszego zdrowia. Ryby są natomiast naturalnym, bogatym źródłem tych kwasów. Chodzi zwłaszcza o:

  • kwas eikozapentaenowy (EPA)
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Te dwa niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe powinny być dostarczone z pożywieniem, aby zapewnić organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. 

Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, by jeść ryby i wybierać takie, które są najbogatsze w te składniki.

Tę rybę jedz częściej, nie tylko od święta. To cudowne źródło omega-3
Fot. Canva/Saaster

Ryba najbogatsza w omega-3. Szukaj jej w sklepach

Dużo kwasów tłuszczowych omega-3 zawierają ryby morskie, a wśród nich można wyróżnić trzy gatunki, które tego składnika zawierają najwięcej. 

Jak wynika z raportu organizacji Seafood Nutrition Partnership, są to kolejno:

  • sardele,
  • śledzie,
  • markele.

Liderka rankingu, czyli sardela, obiegowo znana jest najczęściej pod nazwą “anchois”. Trzeba jednak uważać w sklepach przy zakupie przetworów z ryb, bo w Polsce "anchois" dostępne w rozmaitych zalewach mogą być równie dobrze sardynkami, szprotkami czy śledziami. Nie są to oczywiście “niezdrowe” ryby, ale warto znać różnicę.

Tę rybę jedz częściej, nie tylko od święta. To cudowne źródło omega-3
Fot. Canva/Spondylolithesis

Sardela żyje w czystych wodach oceanicznych i żywi się planktonem bogatym w kwas omega-3. To dlatego zawiera tak dużo tego cennego składnika. 

Sardele charakteryzują się bardzo intensywnym, słonym smakiem, przypominającym sardynki. Warto jeść ją razem z delikatnymi i miękkimi ościami, bogatymi w wapń.

Ryby morskie to zdrowy składnik diety. Wa

Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), ryby powinno spożywać się 2 razy w tygodniu, w tym co najmniej 1 raz tłuste ryby morskie. Właśnie takie jak sardela.

Jedzenie ryb bogatych w kwasy omega-3 przynosi wiele korzyści dla zdrowia, takich jak np.:

  • zapobieganie i leczenie cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości,
  • zmniejszanie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak: nadciśnienie, choroba wieńcowa, udary – kwasy omega-3 nie powodują wzrostu poziomu złego cholesterolu LDL, a mogą podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL,
  • obniżanie ryzyka rozwoju nowotworów, choroby Alzheimera, demencji,
  • obniżanie ryzyka rozwoju chorób o podłożu zapalnym, np. łuszczycy, reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • działanie antydepresyjne,
  • wspomaganie przebiegu ciąży – w tym rozwoju układu nerwowego płodu
  • prawidłowy rozwój układu nerwowego, narządu wzroku, funkcji mowy u dzieci,
  • zwiększenie odporności.

Niedobór kwasów omega-3 prowadzi zaś do nieprawidłowego funkcjonowania organizmu – szczególnie układu nerwowego, w tym mózgu. Organizm człowieka sam nie produkuje tych kwasów, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą.

Tagi: ryby dieta zakupy
Wybór Redakcji
Sylwestrowy quiz
QUIZ na Sylwestra. Pytamy o ciekawostki z 2024 roku