Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > To najdroższa przyprawa na świecie. 1 kilogram kosztuje tyle co 14 emerytur
Magdalena Pawłowska
Magdalena Pawłowska 25.07.2024 14:58

To najdroższa przyprawa na świecie. 1 kilogram kosztuje tyle co 14 emerytur

Szafran
fot. Mykola Lunov/Canva

Jest delikatny, lekko gorzkawy i kosztuje tyle, co średniej klasy samochód. Szafran to najbardziej wyszukana, a zarazem najdroższa przyprawa na świecie! W kuchni polskiej nie jest jeszcze zbyt popularna, a szkoda, bo nadaje potrawom wyrazistego charakteru. Jednak, czy jest to warte swojej ceny? 
 

Jak smakuje szafran?

Szafran uprawny (krokus uprawny) to roślina, która znalazła szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jako przyprawa, jak i w kosmetyce, np. jako barwnik lub składnik perfum. Z uwagi na swoje właściwości zdrowotne stosowany jest też jako składnik leków bądź suplementów diety, oraz pomocnie przy niektórych dolegliwościach:

  • pomaga zwalczać stres,
  • zmniejsza lęk i niepokój
  • poprawia samopoczucie
  • wspomaga odchudzanie
  • jest pomocny w walce z wrzodami
  • niweluje wzdęcia i skurcze
  • działa korzystnie przy problemach z płodnością

Obecnie największe ilości szafranu pochodzą z Iranu, ale w jego produkcję zaangażowane są też m.in. kraje azjatyckie. W smaku przyprawa jest delikatna, ale nieco gorzkawa, dlatego nie należy dodawać jej zbyt dużo. Szafran często wykorzystywany jest także do barwienia potraw, ponieważ nadaje im wyjątkowego, żółto-złotego odcieniu. 
 

Babki i prababki uwielbiały tę roślinę. Pomaga zwalczyć zaparcia i pobudza trawienie "Cukierki lata" zamiast niezdrowych chipsów. Możesz je jeść na diecie

Ile kosztuje szafran?

Niestety, za korzyściami płynącymi ze stosowania szafranu idzie również wysoka cena. Szafran jest bowiem najdroższą wagowo przyprawą na świecie. Jako przyprawa sprzedawany jest w formie małych, cieniutkich, złocistych nitek. Ich kilogram kosztuje około... 20 tysięcy złotych! A to i tak w tańszej wersji, ponieważ cena szafranu może dochodzić nawet do 40 tysięcy euro za kilogram.

Na szczęście, żeby spróbować szafranu wcale nie trzeba wydawać tak ogromnych pieniędzy. Przyprawa dostępna jest w polskich marketach w dużo mniejszych opakowaniach. Za 1 g cennych niteczek trzeba zapłacić ok. 25 zł. Wszystko zależy jednak od jakości przyprawy, kraju jej pochodzenia i uprawy. Im lepszy produkt, tym wyższa cena.
 

Dlaczego szafran jest taki drogi?

Mimo że szafran jest znany od tysięcy lat, to niezmiennie utrzymuje wysoką cenę. Dlaczego? Wszystko między innymi przez proces jego przygotowywania, który jest bardzo czasochłonny i wymagający.

Szafran pozyskiwany jest bowiem z czerwonych słupków szafranu (krokusa) uprawnego, które należy zebrać z kielicha wczesnym rankiem, jak tylko kwiaty się otworzą. To jedyna gwarancja jakości przyprawy. To jednak nie koniec, bo aby uzyskać 1 kilogram przyprawy należy zebrać aż... 150 tysięcy kwiatów! Właśnie dlatego szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. 

Szafran
 fot. viperagp/Canva