Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > "Cukierki lata" zamiast niezdrowych chipsów. Możesz je jeść na diecie
Magdalena Pawłowska
Magdalena Pawłowska 18.07.2024 16:08

"Cukierki lata" zamiast niezdrowych chipsów. Możesz je jeść na diecie

Kobieta je czereśnie
fot. wernerimages/Canva

Lato to prawdziwe bogactwo świeżych warzyw i owoców, które aż proszą się, by je zjeść. Jednymi z ulubionych owoców w okresie letnim są soczyste, czerwoniutkie i okrąglutkie... czereśnie! Mogą stanowić świetną przekąskę, dodatek do dań, a nawet bazę do przygotowania kompotów czy zupy. Warto po nie sięgnąć, bo zawierają szereg cennych dla zdrowia witamin i minerałów, a do tego są niskokaloryczne.
 

Czereśnie jako "cukierki lata". Zastąp nimi niezdrowe przekąski

Latem świeże czereśnie są łatwo dostępne i można je znaleźć praktycznie na każdym lokalnym ryneczku, a często nawet w marketach i sklepach osiedlowych. Wielu posiadaczy domów z ogródkiem ma je także u siebie — drzewa, na których rosną czereśnie, zwane wiśniami ptasimi, są jednymi z najpopularniejszych przydomowych drzewek owocowych. Mając je u siebie można zajadać się tymi słodkimi owocami praktycznie bez przerwy!

Warto sięgnąć po świeże czereśnie, które mogą być doskonałym zamiennikiem niezdrowych przekąsek (w tym m.in. chipsów) i słodyczy. Idealnie nadadzą się do "podjadania" w trakcie seansu filmowego lub podczas czytania książki. I z pewnością wyjdzie to na zdrowie. 
 

Polacy dodają go prawie do wszystkiego. Pobudza pocenie, a w upał to zbawienne Wyglądem przypomina banana, ale jest zdrowszy. Idealnie nadaje się na grilla

Właściwości odżywcze i zdrowotne polskich czereśni

Czereśnie są przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i poprawia kondycję skóry. Oprócz tego zawierają witaminy z grupy B, witaminy A, E, K, a także minerały takie jak wapń, żelazo, fosfor, jod, potas oraz magnez. Owoce te dostarczają również błonnik, który jest nieoceniony dla układu pokarmowego i jest niezwykle skuteczny w walce z zaparciami. 

Dzięki minerałom i witaminom zawartym w czereśniach, jedzenie tych owoców korzystnie wpływa na praktycznie cały organizm:

  • wspomaga pracę serca
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi
  • reguluje poziom cholesterolu
  • usprawnia pracę tarczycy
  • poprawia kondycję skóry
  • wspiera pracę wątroby
  • pomaga przy zaparciach
  • pomaga w leczeniu artretyzmu
  • wspiera przemianę materii
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
  • spowalnia procesy starzenia

Co ważne, czereśnie nie tuczą, bo w 80% składają się z wody. Bez obaw mogą więc po nie sięgnąć osoby będące na diecie, czy też kontrolujące swoją wagę. 
 

Czy czereśnie mogą zaszkodzić? Lepiej nie jeść dużo na raz

Czereśnie, mimo swoich niewątpliwych zalet, w nadmiernej ilości mogą wywołać niepożądane skutki. Niestety, są ciężkostrawne i gdy zjemy ich zbyt dużo, mogą się wystąpić bóle brzucha, żołądka, niestrawność, a nawet biegunka.

Dietetycy zalecają, by dziennie jeść nie więcej niż dwie szklanki czereśni (po uprzednim usunięciu z nich pestek, które wzmagają nieprzyjemne dolegliwości). Lepiej też nie popijać ich wodą, która rozcieńcza soki żołądkowe, utrudniając trawienie cukrów, co w rezultacie może prowadzić do gazów i wzdęć.

Czereśnie
fot. Adam Smigielski/Canva