To najzdrowszy ser z Lidla. Dużo lepszy wybór od goudy
Sery żółte jako składnik diety są zdrowe, ale nie wszystkie mają równie dobry skład i wartości odżywcze. Mogą być źródłem wielu wartościowych składników, witamin i minerałów, dlatego warto wybierać świadomie i sięgać po takie gatunki i marki, które gwarantują wysoką jakość. Eksperci sprawdzili, który ser żółty dostępny w Lidlu można uznać za najzdrowszy.
Żółte sery: takie są wartości dla zdrowia
Ser żółty zawiera witaminy A, B oraz D. Jest bogaty w wapno i białko, ważne budulce kości i całego organizmu. Zawiera ponadto miedź, cynk i magnez. Co ciekawe, ser żółty jest także źródłem tryptofanu. To substancja, która wspiera wydzielanie serotoniny, tak zwanego hormonu szczęścia.
A jakie są wady serów żółtych? Sery te są bogate w szczególnie w tłuszcze nasycone, a to zawsze prowadzi do ryzyka podwyższenia cholesterolu i związanych z tym chorób układu krążenia i serca. Sery te są z reguły wysokokaloryczne, więc dbając o prawidłową wagę ciała powinniśmy na nie uważać.
Sery żółte dostępne w Lidlu zbadali eksperci z Centrum Respo, zajmującego się dietetyką i zdrowym żywieniem. Specjaliści przyjrzeli się serom dostępnym na półkach tego supermarketu i drobiazgowo zbadali ich skład. Co się okazało? Jest kilka serów, po które warto sięgnąć, ale jeden zasługuje na szczególną uwagę.
To najlepszy ser żółty z Lidla. Eksperci polecają
Ser, który uznano za najlepszy wybór, to mazdamer z linii Bio organic marki Pilos. Jego skład jest bardzo krótki, co zwróciło uwagę specjalistów:
- pasteryzowane mleko krowie,
- sól,
- kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Jak przedstawiają się wartości odżywcze sera mazdamer? Ser ten zawiera:
- 353 kcal,
- tłuszcz: 26,7 g,
- nasycone kwasy tłuszczowe: 17,3 g,
- węglowodany: 0,1 g,
- cukry: 0,1 g,
- białko: 28 g,
- sól: 1,0 g.
Eksperci podkreślili, że na uwagę zasługuje krótki skład i ekologiczny sposób produkcji. Ser ten nie zawiera dodatków takich jak stabilizatory czy barwniki. Charakteryzuje się znikomym udziałem węglowodanów oraz wysoką zawartością białka" - czytamy w opinii".
Ser mazdamer: czym się wyróżnia wśród innych serów?
Czym ser mazdamer różni się od innych serów żółtych?
Ser ten powstał na początku lat 90. XX wieku jako alternatywa dla szwajcarskich serów typu ementaler. Różni się przede wszystkim smakiem. Jest bardziej słodki i orzechowy, ma delikatną, żółtą skórkę, a w przekroju widoczne duże dziury. Jest także bardziej wilgotny i sprężysty.
Ser mazdamer ma wiele zastosowań w kuchni. Idealnie sprawdzi się zarówno na kanapkę, jak i do sałatek, a nawet to potraw na ciepło i na grilla.