To najzdrowszy ser, a Polacy wolą inne. Lepszy od zwykłego twarogu
Raz na jakiś czas warto zrezygnować z przyzwyczajeń w kuchni i na zakupach. Polskie sery i twarogi są pyszne i zdrowe, ale jest jeden ser, którego wartości odżywcze wyróżniają się na tle innych. A na dodatek jest przepyszny i ma wiele zastosowań.
Ricotta ma wszechstronne zastosowanie
Ricotta jest delikatnym, kremowym serem, który pochodzi z Włoch. Ma szerokie zastosowanie i jest stosowany nie tylko w potrawach słodkich, ale i słonych.
Ricotta wyróżnia się delikatną konsystencją i łagodnym smakiem. To właśnie ten ser jest składnikiem licznych serników, cannoli czy pastieri napoletany, czyli słynnego włoskiego placka z nadzieniem.
Ricotta z powodzeniem może być również składnikiem wytrawnych potraw, takich jak makarony, pizza czy sałatki. Sprawdzi się tez jako dodatek do jajecznicy, omletów, sufletów i naleśników.
Ricotta a mascarpone: łatwo o pomyłkę
Ser ricotta jest także znany ze swojej niskiej kaloryczności. Z tego powodu może być stosowany przez osoby będące na diecie. Pod tym kątem to znacznie lepszy wybór niż mozzarella czy mascarpone.
Z drugim z nich ricotta często bywa zresztą mylona, ponieważ oba są popularnymi włoskimi serami o kremowej konsystencji.
Ricotta jest produkowana w procesie odwirowywania serwatki pozostałej po produkcji innych serów. Z kolei mascarpone jest wytwarzany ze śmietanki kwaszonej kwaskiem cytrynowym.
ZOBACZ TEŻ: Sekretna zaleta truskawek. To się dzieje, gdy jemy je codziennie
Właściwości zdrowotne ricotty
Ricotta jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera niezbędne aminokwasy. Znajdziemy w nim też sporo wapnia, ważnego do zachowania trwałości oraz odpowiedniej struktury kości i zębów. W serze ricotta znajduje się również fosfor i selen.
Ten pyszny włoski ser zawiera także sporo witaminy B12, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a także uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek. W ricotcie najdziemy również witaminę B2, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i wzroku. Ponadto witamina ta bierze udział w procesach przemiany materii. Ser ten zawiera również witaminy A, D i K.