Turyści nad Bałtykiem pokochali ten turecki przysmak. Jak go przyrządzić samodzielnie?
Choć urlop spędzany nad polskim morzem najczęściej kojarzy się z goframi, lodami i smażoną rybą, okazuje się, że na stołach wypoczywających królują również inne potrawy. Turecki specjał podbił serca turystów. A jak wykonać go samodzielnie w domu? Wyjaśniamy.
Co jedzą turyści nad Bałtykiem?
Morze Bałtyckie jak co roku jest obleganym miejscem turystycznym. Polacy w dużej mierze wybierają właśnie ten kierunek na wakacje, jednak nie brakuje również zagranicznych przyjezdnych. Wielu z nich regularnie odwiedza restauracje i budki z jedzeniem, w których królują gofry, lody, słone i słodkie przekąski oraz oczywiście smażona ryba, podawana najczęściej z frytkami i surówką.
Oprócz typowo polskich dań pojawia się coraz więcej zagranicznych akcentów, które jak się okazuje - przypadły do gustu turystów. Mowa m.in. o tureckich łakociach, takich jak rachatłukum, chałwa czy sucuk z granatu.
Tak Beata Tyszkiewicz traktowała ludzi z ekip filmowych. Wszystko wyszło na jaw Ma 52 lata, od 40 lat unika jednego. Wszystko, aby nie mieć zmarszczekCzym jest rachatłukum?
Rachatłukum pochodzi z Turcji i jest to słodycz, który po turecku nazywany jest określeniem rahat-ul hulküm, czyli osłoda lub pocieszenie dla gardła. Podaje się to w formie miękkich kostek. Swoją konsystencją przypomina coś pomiędzy galaretkę a bardzo gęsty żel.
Najczęściej do ich wykonania używa się również waniliowych, miętowych, owocowych lub różanych aromatów. Dodatkowo obtacza się je w cukrze pudrze, rozgniecionych pistacjach, migdałach i innych orzechach lub wiórkach kokosowych.
Rachatłukum - przepis
Rachatłukum nie jest trudny w wykonaniu i do jego przyrządzenia nie potrzebujesz dużej ilości składników. Wystarczy mieć:
- 550 g cukru,
- 2 szklanki wody,
- 500 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
- 100 g konfitury,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- cukier puder do obtoczenia.
Konfiturę można wybrać według uznania, podobnie cukier puder do obtoczenia można wymienić na orzechy, migdały czy wiórki kokosowe.
Na początku wymieszaj skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną z połową szklanki wody. W rondlu zagotuj resztę wody z cukrem, a kolejno wlej skrobię z wodą i gotuj przez około 10 minut. Nie zapominaj o energicznym i stałym mieszkaniu. Następnie dodaj sok z cytryny i konfiturę, a po wystudzeniu wylej na formę wysmarowaną masłem. Po wystygnięciu pokrój w kostkę. Przed podaniem obtocz w cukrze pudrze lub wybranej przez siebie posypce.