Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Weź wczorajsze ziemniaki i dodaj śmietanę. Patent na przekąskę z babcinej kuchni
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 10.09.2024 13:13

Weź wczorajsze ziemniaki i dodaj śmietanę. Patent na przekąskę z babcinej kuchni

Wczorajsze ziemniaki
Fot. Flick/David Kessler/CC BY-NC-ND 2.0

Jeżeli z dzisiejszego obiadu zostało ci jeszcze trochę ugotowanych ziemniaków, spokojnie odłóż je na jutro. W babcinej książce kucharskiej z PRL-u znaleźliśmy przepis na pyszną przekąskę. Wczorajsze ziemniaki będą idealne do zrobienia smacznych pączków kartoflanych.

Pączki kartoflane: składniki

Pączki kartoflane to nietypowa i smaczna słona przekąska, dzięki której uratujemy ziemniaki przed wylądowaniem w koszu.

Składniki:

  • 80 dag ugotowanych, ubitych ziemniaków,
  • ok. 10 dag mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 dag drożdży,
  • sól,
  • pieprz,
  • frytura (np. smalec topiony).

Jak widać, przepis przypomina tradycyjne pączki. Nasza ziemniaczana wersja będzie jednak daniem o wytrawnym smaku.

Projekt bez nazwy - 2024-09-10T131242.866.jpg
Fot. Canva/IMGPH
Taka jest bezpieczna dawka soli dziennie. Polacy jedzą dwa razy więcej Ceny w salonach fryzjerskich to absurd. To dlatego kobiety płacą więcej

Pączki kartoflane: przygotowanie

Gdy składniki mamy pod ręką, a wczorajsze ziemniaki czekają w lodówce, możemy przystąpić do działania.

Przygotowanie:

  • Schłodzone, ubite ziemniaki (jak na puree), wkładamy do dużej miski.
  • Drożdże mieszamy ze śmietaną. Wlewamy do ziemniaków. 
  • Do miski dodajemy jajka, sól, pieprz i 2-3 łyżki mąki. Ucieramy starannie, aż masa będzie gładka.
  • W międzyczasie rozgrzewamy fryturę.
  • Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję szybko formujemy nieduże kulki - wielkości orzecha włoskiego.
  • uformowane kulki wrzucamy od razu na głęboki tłuszcz. 

Ważne jest, by pączki z masy uformować szybko i od razu wrzucić je do tłuszczu, bo inaczej mogą rozpaść się podczas smażenia. Smażymy, aż pączki będą miały złoty kolor.

Pączki kartoflane z wczorajszych ziemniaków. Najlepsze dodatki

Gotowe pączki kartoflane są świetnym dodatkiem do mięs i mogą zastąpić tradycyjne gotowane ziemniaki oraz inne dodatki do obiadu. Są także świetnym osobnym daniem lub przekąską.

Można podawać je na przykład z:

  • pikantnymi dipami,
  • surówkami,
  • sosami mięsnymi,
  • gzikiem,
  • łososiem i twarożkiem.

Pamiętajmy, że sposobów na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków jest wiele: można zrobić talarki, kopytka, czy pyzy. Warto spróbować jednak nowych (lub nieco zapomnianych) dań, a pączki kartoflane z pewnością zaskoczą naszych domowników.