Wsyp do filiżanki i dodaj miodu. Ten napar pomoże obniżyć cholesterol
Ten napój nie tylko rozgrzeje nas w chłodne dni, ale będzie też prawdziwą skarbnicą witamin i zdrowia. Wystarczy dodać do szklanki trochę suszu, dosłodzić miodem i zalać gorącą wodą. Powstanie napar, który pomoże obniżyć cholesterol, poprawi pracę nerek i układu krwionośnego.
Herbatka z derenia: owoc, który dla zdrowia jest bezcenny
Smaczny napój, który zadziała na organizm tak korzystnie, to herbatka z derenia. Niegdyś była bardzo popularna, a teraz na szczęście wraca do łask. Na szczęście, bo ilość zastosowań i dobroczynnych właściwości owocu derenia jest doprawdy imponująca.
W dereniu znajdziemy duże dawki:
- witaminy C,
- żelaza,
- potasu,
- wapnia,
- fosforu,
- magnezu,
- cynku.
Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, dereń jest też cennym źródłem polifenoli i kwasów organicznych. Oznacza to, że zastosowań derenia w codziennej profilaktyce zdrowotnej jest bardzo wiele. Sprawdźmy, na co korzystnie działa dereń.
Na co pomoże herbatka z derenia?
Składniki derenia sprawiają, że owoc ten złagodzi stany zapalne, przyspieszy gojenie się ran, wpłynie korzystnie na skórę i błony śluzowe. Wzmocni też naszą odporność, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a także pomoże w obniżeniu stężenia cholesterolu LDL.
Z uwagi za zawartość żelaza, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, zwiększa ich poziom, poprawiając tym samym transport tlenu we krwi. Poprzez działanie moczopędne może poprawić działanie nerek. Dereń zawiera także irydoidy, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, uspokajające i pobudzające łaknienie - podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Owoce derenia z tego powodu stosowane są w maściach przeciwbólowych, przeciwzapalnych i przeciwreumatycznych, a także w wielu kosmetykach przeciwstarzeniowych. Dereń można stosować też w domu, a herbatka będzie jedną z najbardziej przyjemnych form podania.
Jak przygotować herbatkę z derenia?
Jak przypomina Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, owoce derenia można spożywać na surowo lub wykorzystać do przyrządzania licznych dodatków do potraw, przekąsek, ale także i napojów. Jednym z nich jest gorący napar. Dereń w postaci herbatki będzie niezastąpiony zwłaszcza w chłodne, zimowe wieczory.
By przygotować zdrową herbatkę z derenia, wystarczy suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Napar można dosłodzić miodem. Dereń ma słodko-kwaśny smak, więc herbatka będzie miłą oraz zdrową odmianą dla zwykłych herbat i innych gorących napojów.