Jagodzianki jak 100 lat temu. Wskazówki Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Lepsze te od Magdy Gessler, czy te z Olsztynka? O tej porze roku smakosze z całej Polski dyskutują o jednym przysmaku. Każdy ma swoje preferencje co do jagodzianek - jedni wolą te wypchane po brzegi owocami, inni doceniają pulchne ciasto drożdżowe. A jak smakowałyby jagodzianki, gdyby przyrządzić je według wskazówek słynnej kucharki Lucyny Ćwierczakiewiczowej?
Kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa?
Trudno o bardziej barwną postać dziewiętnastowiecznej Polski. Lucyna Ćwierczakiewiczowa była sławna w całym kraju. To autorka wręcz kultowych książek kucharskich i poradników prowadzenia domu. Mówi się, że to ona nauczyła Polaków gotować.
Jej najbardziej znaną książką kucharską jest "365 obiadów za pięć złotych". Nakłady tej książki były gigantyczne i często prześcigały pod tym względem najbardziej poczytne powieści.
Ćwierczakiewiczowa zasłynęła z oryginalnych przepisów, które łączyły tradycyjną polską kuchnię z nowoczesnymi jak na tamte czasy propozycjami. Dawała do zrozumienia, że dania nie muszą być drogie, by były smaczne. Ograniczała też ilość tłuszczu w swoich przepisach.
Gazetka Biedronki sprzed 25 lat. Ceny takie, że oko bieleje Pojechali nad Bałtyk, trafili na izolację. 40 seniorów utknęło w ośrodkuJagodzianki jak od Ćwierczakiewiczowej
Choć w zachowanych przepisach Lucyny Ćwierczakiewiczowej nie znajdziemy receptury na znane dziś jagodzianki, to w jej książkach kucharskich są przepisy na słodkie ciasto drożdżowe oraz na farsz z jagód. Radzimy potraktować je jako ciekawostkę.
Czy właśnie w ten sposób przygotowałaby je Lucyna Ćwierczakiewiczowa? Tak słynna kucharka radziła przygotować ciasto drożdżowe. Pisownia oryginalna.
Garniec mąki rozczynić półkwartą mleka wolnego i 6 łutami drożdży w kwaterce mleka rozpuszczonych. Gdy to podrośnie, wlać ubitych jaj 30, piętnaście z białkami razem, a 15 samych żółtek; można nawet tylko 25 jaj, i tak placki będą dobre; kwaterkę masła, funt cukru, rodzenków i migdałów wiele kto chce, wyrobić dobrze niech wyrośnie, a potem na blachę - radziła Lucyna Ćwierczakiewiczowa.
A czym napełnić ciasto, jak nie świeżymi jagodami? Taki przepis na konfiturę z czarnych jagód znajdziemy w książce kucharskiej “Jedyne praktyczne przepisy” Ćwierczakiewiczowej.
Jagody czarne nie zupełnie dojrzałe wybrać czysto, na funt jagód wziąć funt cukru, zrobić syrop gęsty, wrzucić na gorący syrop, jagody przysmażyć na wolnym ogniu 20 minut, wyszumować, ostudzić na salaterce i schować. Bardzo smaczną i tania konfitura - czytamy w przepisie sprzed ponad 100 lat.
Gdzie znajdziemy najlepsze jagodzianki w Polsce?
Ilu Polaków, tyle opinii, ale od lat za najlepsze jagodzianki w Polsce wiele osób uważa te z cukierni “Jagodzianka" w Olsztynku w województwie warmińsko-mazurskim. To podobno zasługa receptury, bo od ponad 40 lat wypiekane są w ten sam sposób.
Olsztyneckie jagodzianki zostały nawet wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę polskich produktów tradycyjnych. "Miękkie, puszyste, sprężyste ciasto. Gęsta masa jagodowa" - tak jagodzianki z Olsztynka opisane są w oficjalnych dokumentach.