Wystarczy dodać odrobinę do gotujących się jajek i nie będą pękać
Okazuje się, że jajka mają w sobie wiele prozdrowotnych składników. Ten wszechstronny produkt dostarczy nam wszystko, czego potrzebuje nasz organizm. Jak ugotować je poprawnie i powstrzymać skorupkę od pękania?
Czy warto włączyć do diety jajka?
Jajka to bardzo popularny składnik wielu potraw. Są niejako bazą wielu przepisów, szczególnie ciast i innych wypieków. Jemy je jednak również oddzielnie — w formie jajecznicy, jajek na miękko, twardo lub w koszulce. Możliwości jest wiele, ale od czasu do czasu w głowie pojawia się refleksja, czy aby na pewno wprowadzanie ich do swojej diety jest rozsądne.
Okazuje się, że są one bardzo dobrym źródłem białka i witamin, które są nam potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania. Światowa Organizacja Zdrowia uznała jajka za wzorcowe, jeśli chodzi o dostarczanie organizmowi podstawowego budulca. Spożywanie ich da nam również zastrzyk substancji mineralnych takich jak fosfor, potas, wapń czy żelazo. Oprócz tego cholina, którą znajdziemy w żółtku, może poprawić funkcjonowanie naszego mózgu.
Jedne grzyby się wycina, a inne wykręca. Pomyłka słono kosztuje Najlepszy ryż, a Polacy nawet nie spróbują. "Najzdrowszy na świecie"Jajka mają prozdrowotne właściwości
Jedno jajko liczące około 60 gramów ma zaledwie 81 kcal. Oznacza to, że możemy je spożywać bez obawy o wzrost naszej wagi. Dzięki wprowadzeniu ich do swojej diety mamy możliwość zachować zdrową sylwetkę, a wcześniej wspomniana wysoka zawartość białka wspomaga budowanie mięśni — jest to szczególnie istotne, jeśli uprawiamy aktywność fizyczną. Warto wspomnieć również luteinie, którą zawierają jajka. To ona chroni nasze oczy przed promieniowaniem UV oraz poprawia wzrok.
Wprowadzenie do codziennej diety tych składników sprawia, że do naszego organizmu trafia dodatkowa dawka kolagenu. To szczególnie istotne, gdyż mowa o jednym z najważniejszych składników budujących nasze ścięgna oraz odpowiadających za elastyczność skóry. Wraz z wiekiem mamy go coraz mniej, co powoduje zmarszczki oraz bóle stawów.
ZOBACZ TEŻ: Skąd zakaz krojenia ciepłego pieczywa w Biedronce? Sklep na tym traci
Jak ugotować jajka, aby nie pękały?
Jajka na twardo to jeden z najpopularniejszych sposobów ich przygotowywania. To jeden z głównych elementów świąt wielkanocnych, używamy ich również do wielu zup. Często zdarza się jednak, że podczas gotowania jajko pęka, co psuje jego późniejszą strukturę. Drugim minusem jest konieczność ich obierania, co również potrafi być bardzo trudne. Okazuje się jednak, że istnieje kilka sposobów, aby skorupka odchodziła łatwo i w odpowiednim momencie.
Przede wszystkim warto wyjąć je z lodówki na co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem procesu gotowania. W ten sposób doprowadzamy jajka do temperatury pokojowej i zapobiegamy “szokowi termicznemu”. Łyżka soli kuchennej lub sok z cytryny dodane do wody powinny zapobiec pękaniu skorupki. Warto skrupulatnie pilnować czasu. Mniejsze jajka gotujmy 8 minut, średnie 9, a duże 10 od momentu zagotowania się zawartości garnka.