Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Zapomniana pasta kanapkowa z PRL na zdrowe śniadanie
Fot. Rawpixel/CC0 1.0 UNIVERSAL

Zapomniana pasta kanapkowa z PRL na zdrowe śniadanie

6 lipca 2024
Autor tekstu: Łukasz Jadaś

Ta pasta była w PRL przebojem na śniadania i kolacje. Najczęściej przygotowywano ją na bazie wędzonych szprotek z puszki. W tej formie nadal sprawdza się doskonale, choć dziś można pokusić się o drobne innowacje. Przypominamy przepis na pyszny, choć nieco zapomniany dodatek do kanapki.

Pasta ze szprotek i sera: czym jest "awanturka"?

Pasta kanapkowa, którą zajadaliśmy się w PRL , to zaskakująco smaczne połączenie białego sera i wędzonych ryb . Choć jej receptura wynikała ze skromnego zaopatrzenia w sklepach, to smakowała doskonale. Warto przypomnieć sobie lub po raz pierwszy spróbować tego nietypowego połączenia.

Tę pastę nazywano "awanturką" . Dlaczego? Dziś trudno to już ustalić. Niektórzy złośliwie mawiali, że ta pasta może wywołać "awanturkę" w żołądku. Nic bardziej mylnego, bo choć połączenie smaków wydaje się dziwne, to przy świeżych składnikach nie trzeba się martwić o niestrawność i problemy żołądkowe.

Projekt bez nazwy - 2024-07-06T124019.664.jpg
Fot. Canva/Tomasworks
Nad Bałtyk zabierają słoiczek z mąką. Sztuczka podbija plaże
Ryba zdrowa jak łosoś. Ze sklepów znika błyskawicznie

Pasta "awanturka" z PRL: przepis z lat 80.

Oto oryginalny przepis na "awanturkę" z PRL .

Składniki:

  • 1 puszka sardynek lub szprotów w oliwie
  • 20 dag bryndzy lub innego twarogu
  • sól
  • oliwa (jako osobny dodatek lub z puszki sardynek)

Przygotowanie:

Sardynki lub szproty obieramy ze skórki, jeżeli to konieczne. Wybieramy z ryb większe ości. Przekładamy do miseczki, dodajemy bryndzę. Dolewamy oliwę z puszki po rybach i całość chwilę ugniatamy.

Projekt bez nazwy - 2024-07-06T124230.396.jpg
Fot. Canva/Stocksnap

Tak "awanturkę" przygotowywano w PRL. Dziś możemy udoskonalić ten przepis na wiele sposobów . Do "współczesnej" wersji tej pasty można dodać np. łyżkę ketchupu i łyżkę kwaśnej śmietany, a całość doprawić słodką lub wędzoną papryką.

"Awanturka" z PRL najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem oraz z ogórkiem konserwowym .

Czy "awanturka" z PRL jest zdrowa?

Oryginalna receptura "awanturki" to właściwie jedynie dwa składniki: wędzone sardynki lub szprotki oraz ser biały , najlepiej bryndza. Czy to niecodzienne połączenie jest zdrowe? Okazuje się, że takie śniadanie lub kolacja może być cennym dodatkiem do diety.

Sardynki są uznawane za zdrowe, tłuste ryby . Znajdziemy w nich szczególnie cenne kwasy z grupy omega, które korzystnie wpływają na pracę serca i obniżają poziom złego cholesterolu. Podobne właściwości ma bryndza, która na dodatek jest bardzo bogata w białko , co wzmacnia nasze kości.

Odstrasz komary jak w PRL. Połóż na parapecie nasączoną gąbkę
Najzdrowszy chleb z Lidla. Piekarnie mogą zazdrościć
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Jadaś

Redaktor portalu Silver.Lelum.pl. Zajmuje się tematyką społeczną, kulturalną i rozrywkową w kontekście pokolenia silversów. Napisz do mnie na adres lukasz.jadas@iberion.pl.
 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy