Zapomniana pasta kanapkowa z PRL na zdrowe śniadanie
Ta pasta była w PRL przebojem na śniadania i kolacje. Najczęściej przygotowywano ją na bazie wędzonych szprotek z puszki. W tej formie nadal sprawdza się doskonale, choć dziś można pokusić się o drobne innowacje. Przypominamy przepis na pyszny, choć nieco zapomniany dodatek do kanapki.
Pasta ze szprotek i sera: czym jest "awanturka"?
Pasta kanapkowa, którą zajadaliśmy się w PRL , to zaskakująco smaczne połączenie białego sera i wędzonych ryb . Choć jej receptura wynikała ze skromnego zaopatrzenia w sklepach, to smakowała doskonale. Warto przypomnieć sobie lub po raz pierwszy spróbować tego nietypowego połączenia.
Tę pastę nazywano "awanturką" . Dlaczego? Dziś trudno to już ustalić. Niektórzy złośliwie mawiali, że ta pasta może wywołać "awanturkę" w żołądku. Nic bardziej mylnego, bo choć połączenie smaków wydaje się dziwne, to przy świeżych składnikach nie trzeba się martwić o niestrawność i problemy żołądkowe.
Pasta "awanturka" z PRL: przepis z lat 80.
Oto oryginalny przepis na "awanturkę" z PRL .
Składniki:
- 1 puszka sardynek lub szprotów w oliwie
- 20 dag bryndzy lub innego twarogu
- sól
- oliwa (jako osobny dodatek lub z puszki sardynek)
Przygotowanie:
Sardynki lub szproty obieramy ze skórki, jeżeli to konieczne. Wybieramy z ryb większe ości. Przekładamy do miseczki, dodajemy bryndzę. Dolewamy oliwę z puszki po rybach i całość chwilę ugniatamy.
Tak "awanturkę" przygotowywano w PRL. Dziś możemy udoskonalić ten przepis na wiele sposobów . Do "współczesnej" wersji tej pasty można dodać np. łyżkę ketchupu i łyżkę kwaśnej śmietany, a całość doprawić słodką lub wędzoną papryką.
"Awanturka" z PRL najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem oraz z ogórkiem konserwowym .
Czy "awanturka" z PRL jest zdrowa?
Oryginalna receptura "awanturki" to właściwie jedynie dwa składniki: wędzone sardynki lub szprotki oraz ser biały , najlepiej bryndza. Czy to niecodzienne połączenie jest zdrowe? Okazuje się, że takie śniadanie lub kolacja może być cennym dodatkiem do diety.
Sardynki są uznawane za zdrowe, tłuste ryby . Znajdziemy w nich szczególnie cenne kwasy z grupy omega, które korzystnie wpływają na pracę serca i obniżają poziom złego cholesterolu. Podobne właściwości ma bryndza, która na dodatek jest bardzo bogata w białko , co wzmacnia nasze kości.