Zupę szczawiową zawsze jedz z jajkiem. W przeciwnym razie może zaszkodzić
Wiele osób uwielbia kwaśną i wyrazistą zupę szczawiową. Często podaje się ją z jajkiem i jest ku temu ważny powód. Nie chodzi nawet o smak, a o wpływ szczawiu na organizm. Jeżeli jemy zupę szczawiową bez jajka, może to negatywnie odbić się na zdrowiu.
Kwas szczawiowy w nadmiarze może poważnie zaszkodzić
Nawet naturalne składniki warzyw i owoców mogą nam zaszkodzić, jeżeli zmniejszają wchłanianie lub zaburzają metabolizm innych składników odżywczych. Może to prowadzić do niedoborów pokarmowych, anemii, osteoporozy i innych schorzeń oraz przykrych dolegliwości.
Popularna zupa szczawiowa zawiera kwas szczawiowy. To składnik, który nie niesie ze sobą żadnych korzyści dla zdrowia.
Gdy jemy go w nadmiarze, może prowadzić do powstawania kamieni w nerkach. Dlatego częste spożywanie dużych ilości warzyw zawierających ten kwas może być przyczyną kamicy nerkowej, a także niedoboru wapnia.
Dlatego do zupy szczawiowej zawsze trzeba dodać jajko. Dlaczego?
Zupę szczawiową zawsze jedz z jajkiem
Jajka są doskonałym źródłem wapnia, które na dodatek świetnie komponuje się ze smakiem zupy szczawiowej. W ten sposób "neutralizujemy" szkodliwe działanie tego składnika szczawiu i zabezpieczamy się przed przykrymi skutkami działania kwasu szczawiowego na organizm i zdrowie.
Trzeba pamiętać, że kwas szczawiowy znajdziemy także w wielu innych naturalnych warzywach, owocach. Składnik ten jest np. w rabarbarze, szpinaku, migdałach, botwince, orzechach ziemnych, kakao, herbacie czy kawie. W przypadku często pitych napojów, warto zatem pamiętać o dodatku mleka.
Nie tylko kwas szczawiowy. Te naturalne składniki też szkodzą
Kwas szczawiowy to nie jedyny naturalny składnik zdrowej żywności, który spożywany w nadmiarze może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Kwas fitynowy, który występuje m.in. w suchych nasionach roślin strączkowych, ziarnach zbóż, orzechach, utrudnia wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Można zneutralizować jego działanie dzięki zakwaszeniu i fermentacji np. jedzeniu chleba na zakwasie lub gotowaniu i namaczaniu nasion roślin strączkowych.
Innym popularnym składnikiem, który może wyrządzić szkody, jest awidyna, którą można znaleźć np. w surowym białku jaj. To dlatego tak ważne jest ich staranne gotowanie.
Z kolei w warzywach kapustnych, takich jak kapusta, kalafior czy brokuł, znajdziemy dużo substancji wolotwórczych, szkodliwych dla tarczycy. Dlatego trzeba gotować je w dużej ilości wody bez przykrycia.