Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Zupę szczawiową zawsze jedz z jajkiem. W przeciwnym razie może zaszkodzić
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 04.11.2024 12:50

Zupę szczawiową zawsze jedz z jajkiem. W przeciwnym razie może zaszkodzić

Zupa szczawiowa
Fot. CANVA

Wiele osób uwielbia kwaśną i wyrazistą zupę szczawiową. Często podaje się ją z jajkiem i jest ku temu ważny powód. Nie chodzi nawet o smak, a o wpływ szczawiu na organizm. Jeżeli jemy zupę szczawiową bez jajka, może to negatywnie odbić się na zdrowiu.

Kwas szczawiowy w nadmiarze może poważnie zaszkodzić

Nawet naturalne składniki warzyw i owoców mogą nam zaszkodzić, jeżeli zmniejszają wchłanianie lub zaburzają metabolizm innych składników odżywczych. Może to prowadzić do niedoborów pokarmowych, anemii, osteoporozy i innych schorzeń oraz przykrych dolegliwości.

Popularna zupa szczawiowa zawiera kwas szczawiowy. To składnik, który nie niesie ze sobą żadnych korzyści dla zdrowia.

Gdy jemy go w nadmiarze, może prowadzić do powstawania kamieni w nerkach. Dlatego częste spożywanie dużych ilości warzyw zawierających ten kwas może być przyczyną kamicy nerkowej, a także niedoboru wapnia.

Dlatego do zupy szczawiowej zawsze trzeba dodać jajko. Dlaczego? 

Kamień Diabelski
Pod tą skałą spełniają się życzenia. Miasteczko na Warmii przyciąga turystów
Joanna Koroniewska
"M jak miłość" już 24 lata w TVP. Zobacz, jak wyglądał pierwszy odcinek

Zupę szczawiową zawsze jedz z jajkiem

Jajka są doskonałym źródłem wapnia, które na dodatek świetnie komponuje się ze smakiem zupy szczawiowej. W ten sposób "neutralizujemy" szkodliwe działanie tego składnika szczawiu i zabezpieczamy się przed przykrymi skutkami działania kwasu szczawiowego na organizm i zdrowie.

Trzeba pamiętać, że kwas szczawiowy znajdziemy także w wielu innych naturalnych warzywach, owocach. Składnik ten jest np. w rabarbarze, szpinaku, migdałach, botwince, orzechach ziemnych, kakao, herbacie czy kawie. W przypadku często pitych napojów, warto zatem pamiętać o dodatku mleka.

Nie tylko kwas szczawiowy. Te naturalne składniki też szkodzą

Kwas szczawiowy to nie jedyny naturalny składnik zdrowej żywności, który spożywany w nadmiarze może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Kwas fitynowy, który występuje m.in. w suchych nasionach roślin strączkowych, ziarnach zbóż, orzechach, utrudnia wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Można zneutralizować jego działanie dzięki zakwaszeniu i fermentacji np. jedzeniu chleba na zakwasie lub gotowaniu i namaczaniu nasion roślin strączkowych.

Innym popularnym składnikiem, który może wyrządzić szkody, jest awidyna, którą można znaleźć np. w surowym białku jaj. To dlatego tak ważne jest ich staranne gotowanie. 

Z kolei w warzywach kapustnych, takich jak kapusta, kalafior czy brokuł, znajdziemy dużo substancji wolotwórczych, szkodliwych dla tarczycy. Dlatego trzeba gotować je w dużej ilości wody bez przykrycia.