Przygotuj na obiad zamiast ziemniaków. To będzie zdrowa i pyszna odmiana
To warzywo, które ma w sobie niedoceniany potencjał. Może być zdrowym składnikiem zup, sałatek czy sosów, ale z powodzeniem zastąpi też w daniu głównym ziemniaki czy bataty. Na dodatek to prawdziwa skarbnica zdrowia, którą powinniśmy docenić zwłaszcza mierząc się z chorobami cywilizacyjnymi.
Topinambur przybył do Polski z Ameryki
Topinambur to nic innego jak kuzyn zwyczajnego słonecznika. Zwany jest też karczochem jerozolimskim lub słonecznikiem bulwiastym.
Warzywo to pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiany był przez rdzennych Amerykanów. Nazwa tego warzywa wywodzi się zaś od pochodzącego z Brazylii dawnego plemienia "Tupinamba".
Do Polski topinambur dotarł w XVIII wieku. I choć w dawnej kuchni wykorzystywany był bardzo często, to po latach został zapomniany. Moda na topinambur wróciła do Polski stosunkowo niedawno.
Topinambur: wartości odżywcze. Warzywo cenne w zdrowej diecie
Topinambur to skarbnica wartości odżywczych, ale jeden obecny w nim związek jest szczególnie cenny dla zdrowia. To inulina.
Inulina jest związkiem, który korzystnie działa na układ trawienny i poprawia perystaltykę jelit. To składnik cenny także w diecie cukrzyków oraz w stanach przedcukrzycowych. Jest przyswajana wolniej niż glukoza.
Oprócz tego, topinambur pomaga obniżać cholesterol i regulować ciśnienie krwi, wspiera organizm w chorobach jelit, a także jest cennym składnikiem diety odchudzającej. Dzięki potasowi wspiera układ krążenia i nerki. Może działać przeciwzapalnie.
W topinamburze znajdziemy też zapasy wielu innych witamin i składników mineralnych. To m.in.:
- witaminy A, B6, C, E, K,
- tiamina,
- ryboflawina,
- niacyna
- kwas foliowy.
Nic zatem dziwnego, że topinambur doceniany jest przez dietetyków i zwolenników zdrowego stylu życia.
Jak jeść topinambur?
Smak topinamburu jest delikatny, nieco słodkawy, może nieco przypominać orzechy lub karczochy. Nuty słodkie są w nim jednak nieco bardziej wyczuwalne.
Topinambur może być składnikiem większości dań głównych, stanowiąc zamiennik ziemniaka - radzi Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Topinambur można gotować i dusić we własnym sosie.
Można też dodawać go do zup, sałatek, przekąsek, past śniadaniowych. Nie należy gotować go zbyt długo, by nie stracił cennych wartości odżywczych.