Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Przygotuj na obiad zamiast ziemniaków. To będzie zdrowa i pyszna odmiana
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 02.11.2024 13:33

Przygotuj na obiad zamiast ziemniaków. To będzie zdrowa i pyszna odmiana

Pieczony topinambur
Fot. Canva/Pixelshot

To warzywo, które ma w sobie niedoceniany potencjał. Może być zdrowym składnikiem zup, sałatek czy sosów, ale z powodzeniem zastąpi też w daniu głównym ziemniaki czy bataty. Na dodatek to prawdziwa skarbnica zdrowia, którą powinniśmy docenić zwłaszcza mierząc się z chorobami cywilizacyjnymi.

Topinambur przybył do Polski z Ameryki

Topinambur to nic innego jak kuzyn zwyczajnego słonecznika. Zwany jest też karczochem jerozolimskim lub słonecznikiem bulwiastym.

Warzywo to pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiany był przez rdzennych Amerykanów. Nazwa tego warzywa wywodzi się zaś od pochodzącego z Brazylii dawnego plemienia "Tupinamba".

Projekt bez nazwy - 2024-10-31T103742.221.jpg
Fot. Canva/Pexels

Do Polski topinambur dotarł w XVIII wieku. I choć w dawnej kuchni wykorzystywany był bardzo często, to po latach został zapomniany. Moda na topinambur wróciła do Polski stosunkowo niedawno.

Topinambur: wartości odżywcze. Warzywo cenne w zdrowej diecie

Topinambur to skarbnica wartości odżywczych, ale jeden obecny w nim związek jest szczególnie cenny dla zdrowia. To inulina.

Inulina jest związkiem, który korzystnie działa na układ trawienny i poprawia perystaltykę jelit. To składnik cenny także w diecie cukrzyków oraz w stanach przedcukrzycowych. Jest przyswajana wolniej niż glukoza.

Projekt bez nazwy - 2024-10-31T103824.536.jpg
Fot. Canva/Pixelshot

Oprócz tego, topinambur pomaga obniżać cholesterol i regulować ciśnienie krwi, wspiera organizm w chorobach jelit, a także jest cennym składnikiem diety odchudzającej. Dzięki potasowi wspiera układ krążenia i nerki. Może działać przeciwzapalnie.

W topinamburze znajdziemy też zapasy wielu innych witamin i składników mineralnych. To m.in.:

  • witaminy A, B6, C, E, K,
  • tiamina, 
  • ryboflawina, 
  • niacyna
  • kwas foliowy.

Nic zatem dziwnego, że topinambur doceniany jest przez dietetyków i zwolenników zdrowego stylu życia.

Jak jeść topinambur?

Smak topinamburu jest delikatny, nieco słodkawy, może nieco przypominać orzechy lub karczochy. Nuty słodkie są w nim jednak nieco bardziej wyczuwalne.

Topinambur może być składnikiem większości dań głównych, stanowiąc zamiennik ziemniaka - radzi Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Topinambur można gotować i dusić we własnym sosie. 

Można też dodawać go do zup, sałatek, przekąsek, past śniadaniowych. Nie należy gotować go zbyt długo, by nie stracił cennych wartości odżywczych.

Powiązane