Przygotuj na obiad zamiast ziemniaków. To będzie zdrowa i pyszna odmiana
To warzywo, które ma w sobie niedoceniany potencjał. Może być zdrowym składnikiem zup, sałatek czy sosów, ale z powodzeniem zastąpi też w daniu głównym ziemniaki czy bataty. Na dodatek to prawdziwa skarbnica zdrowia, którą powinniśmy docenić zwłaszcza mierząc się z chorobami cywilizacyjnymi.
Topinambur przybył do Polski z Ameryki
Topinambur to nic innego jak kuzyn zwyczajnego słonecznika. Zwany jest też karczochem jerozolimskim lub słonecznikiem bulwiastym.
Warzywo to pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiany był przez rdzennych Amerykanów. Nazwa tego warzywa wywodzi się zaś od pochodzącego z Brazylii dawnego plemienia "Tupinamba".
Do Polski topinambur dotarł w XVIII wieku. I choć w dawnej kuchni wykorzystywany był bardzo często, to po latach został zapomniany. Moda na topinambur wróciła do Polski stosunkowo niedawno.
Włosy siwieją zbyt szybko. To może być niedobór kwasu pantotenowego Tak wyglądały ostatnie chwile Marzeny Kipiel-Sztuki. Renata Pałys ujawniłaTopinambur: wartości odżywcze. Warzywo cenne w zdrowej diecie
Topinambur to skarbnica wartości odżywczych, ale jeden obecny w nim związek jest szczególnie cenny dla zdrowia. To inulina.
Inulina jest związkiem, który korzystnie działa na układ trawienny i poprawia perystaltykę jelit. To składnik cenny także w diecie cukrzyków oraz w stanach przedcukrzycowych. Jest przyswajana wolniej niż glukoza.
Oprócz tego, topinambur pomaga obniżać cholesterol i regulować ciśnienie krwi, wspiera organizm w chorobach jelit, a także jest cennym składnikiem diety odchudzającej. Dzięki potasowi wspiera układ krążenia i nerki. Może działać przeciwzapalnie.
W topinamburze znajdziemy też zapasy wielu innych witamin i składników mineralnych. To m.in.:
- witaminy A, B6, C, E, K,
- tiamina,
- ryboflawina,
- niacyna
- kwas foliowy.
Nic zatem dziwnego, że topinambur doceniany jest przez dietetyków i zwolenników zdrowego stylu życia.
Jak jeść topinambur?
Smak topinamburu jest delikatny, nieco słodkawy, może nieco przypominać orzechy lub karczochy. Nuty słodkie są w nim jednak nieco bardziej wyczuwalne.
Topinambur może być składnikiem większości dań głównych, stanowiąc zamiennik ziemniaka - radzi Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Topinambur można gotować i dusić we własnym sosie.
Można też dodawać go do zup, sałatek, przekąsek, past śniadaniowych. Nie należy gotować go zbyt długo, by nie stracił cennych wartości odżywczych.