Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Ani zupa, ani sos. Szybki przepis z grzybami godny Master Chefa
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 16.10.2024 15:07

Ani zupa, ani sos. Szybki przepis z grzybami godny Master Chefa

Majonez grzybowy
Fot. Canva/Greclaurentiu

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Z tych leśnych skarbów można przyrządzić nie tylko porządny obiad, ale też pyszne dodatki do dań głównych i przekąsek. Jeden "grzybowy" przepis staje się dziś szczególnie popularny w domowych kuchniach. Spróbuj! Ten prosty dodatek jest godny tytułu Master Chefa.

Majonez grzybowy: przepis na pyszny dodatek do dań

Z grzybów Polacy przyrządzają najczęściej zupy i sosy do dań, ale dziś proponujemy coś zupełnie innego. 

Majonez grzybowy jest cudownym i typowo jesiennym dodatkiem do dań i przekąsek, dzięki któremu w każdej chwili możemy cieszyć się aromatem i smakiem tych bezcennych darów lasu. Wystarczy tylko kilka składników i już można nadać potrawom wytrawny smak leśnych grzybów.

SKŁADNIKI NA MAJONEZ GRZYBOWY:

  • 200 g majonezu (gotowego lub przyrządzonego samodzielnie),
  • 30 g suszonych grzybów, np. prawdziwków,
  • 10 ml jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka zwykłej soli
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu.

Gdy mamy już wszystko, czas przystąpić do działania.

To przyczyna nocnych koszmarów. Jedna grupa osób ma je najczęściej Ten zespół był towarem eksportowym PRL-u. Wszystko przerwała tragedia, sprawcy nie złapano

Majonez grzybowy z suszonych grzybów: przygotowanie

Przygotowanie majonezu grzybowego jest bajecznie proste. 

Majonez można samodzielnie przyrządzić według tradycyjnej receptury (jajko, musztarda i olej). Możemy z powodzeniem skorzystać także z gotowego majonezu ulubionej marki.

PRZYGOTOWANIE MAJONEZU GRZYBOWEGO:

  • Suszone grzyby miksujemy na puder w mikserze lub blenderze.
  • Do osobnej miski wkładamy majonez.
  • Dodajemy do majonezu wszystkie składniki: puder ze zmielonych grzybów suszonych, sól. olej sojowy i odrobinę pieprzu białego.
  • Składniki bardzo starannie i dokładnie mieszamy. Gotowe!

Do smaku możemy dodać kilka kropel z cytryny.

Grzybowy majonez to doskonały dodatek do dań

Tak przygotowany majonez z suszonych grzybów będzie wyśmienitą ozdobą wielu dań głównych i drobnych przekąsek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajek na twardo, mięs, ryb, a także wielu warzyw. Na jego bazie można przygotować np. doskonałe i niezwykle aromatyczne dipy.