Ani zupa, ani sos. Szybki przepis z grzybami godny Master Chefa
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Z tych leśnych skarbów można przyrządzić nie tylko porządny obiad, ale też pyszne dodatki do dań głównych i przekąsek. Jeden "grzybowy" przepis staje się dziś szczególnie popularny w domowych kuchniach. Spróbuj! Ten prosty dodatek jest godny tytułu Master Chefa.
Majonez grzybowy: przepis na pyszny dodatek do dań
Z grzybów Polacy przyrządzają najczęściej zupy i sosy do dań, ale dziś proponujemy coś zupełnie innego.
Majonez grzybowy jest cudownym i typowo jesiennym dodatkiem do dań i przekąsek, dzięki któremu w każdej chwili możemy cieszyć się aromatem i smakiem tych bezcennych darów lasu. Wystarczy tylko kilka składników i już można nadać potrawom wytrawny smak leśnych grzybów.
SKŁADNIKI NA MAJONEZ GRZYBOWY:
- 200 g majonezu (gotowego lub przyrządzonego samodzielnie),
- 30 g suszonych grzybów, np. prawdziwków,
- 10 ml jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka zwykłej soli
- 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu.
Gdy mamy już wszystko, czas przystąpić do działania.
To przyczyna nocnych koszmarów. Jedna grupa osób ma je najczęściej Ten zespół był towarem eksportowym PRL-u. Wszystko przerwała tragedia, sprawcy nie złapanoMajonez grzybowy z suszonych grzybów: przygotowanie
Przygotowanie majonezu grzybowego jest bajecznie proste.
Majonez można samodzielnie przyrządzić według tradycyjnej receptury (jajko, musztarda i olej). Możemy z powodzeniem skorzystać także z gotowego majonezu ulubionej marki.
PRZYGOTOWANIE MAJONEZU GRZYBOWEGO:
- Suszone grzyby miksujemy na puder w mikserze lub blenderze.
- Do osobnej miski wkładamy majonez.
- Dodajemy do majonezu wszystkie składniki: puder ze zmielonych grzybów suszonych, sól. olej sojowy i odrobinę pieprzu białego.
- Składniki bardzo starannie i dokładnie mieszamy. Gotowe!
Do smaku możemy dodać kilka kropel z cytryny.
Grzybowy majonez to doskonały dodatek do dań
Tak przygotowany majonez z suszonych grzybów będzie wyśmienitą ozdobą wielu dań głównych i drobnych przekąsek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajek na twardo, mięs, ryb, a także wielu warzyw. Na jego bazie można przygotować np. doskonałe i niezwykle aromatyczne dipy.