Ewa Wachowicz i jej przepis na orzeźwiającą zupę z cytrusów
Latem pojawia się większa ochota na delikatne i orzeźwiające potrawy. Królują chłodniki i dania warzywne. Częściej też sięgamy po owoce. Ewa Wachowicz podzieliła się wyjątkowym i nieoczywistym przepisem na zupę cytrusową, a konkretniej - cytrynową. To połączenie smaków Was zachwyci. Jak ją przygotować?
Ewa Wachowicz królową polskich kulinariów
Ewa Wachowicz to jedna z popularniejszych gwiazd polskiego show-biznesu, która swoją karierę, wówczas jako miss, rozpoczęła w latach 90. Przypomnijmy, że w 1992 zwyciężyła w finale wyborów Miss Polonia, uzyskała tytuł III wicemiss w finale konkursu Miss World, a rok później zwyciężyła konkurs World Miss University.
Ewa nie poprzestała na turniejach piękności i postawiła na swój rozwój. Pełniła bowiem stanowisko sekretarza prasowego premiera Waldemara Pawlaka, a kolejno związała się z telewizją. Prowadziła liczne teleturnieje, a obecnie kojarzona jest przede wszystkim z formatami kulinarnymi.
"Obudziłam wnuczkę i zaniosłam do rodziców. Więcej mnie nie widzieli" Te owoce znajdziesz w każdym sklepie, ale nie kupuj za dużo. Mają masę pestycydówLetnia zupa od Ewy Wachowicz
Zupa cytrynowa pochodzi z Francji i niegdyś była podawana osobom chorym, aby szybciej powrócili do pełni zdrowia. Danie jest bogate w błonnik, witaminę C, poprawia trawienie, a ponadto dostarcza energii i orzeźwia.
To idealnie danie na letnie upały, kiedy ochota na jedzenie znacznie spada. Kiedy panują wysokie temperatury, chętniej sięgamy po lekkie i orzeźwiające potrawy, które nie obciążą, a jednocześnie dodają energii. Zupa cytrynowa to idealne rozwiązanie, a do tego szybkie i proste w przygotowaniu.
Przepis na zupę cytrynową
Potrzebne składniki:
- udko z kurczaka,
- cytryna,
- pietruszka,
- seler,
- marchewka,
- cebula,
- liść laurowy,
- 2 żółtka,
- kiszony ogórek,
- szklanka śmietany 18%,
- opcjonalnie ryż,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Wlej do garnka około 1,5 litra wody i włóż do niej udko z kurczaka. Po kilku minutach dodaj marchewkę, lekko podsmażoną cebulę, seler, pietruszkę i liść laurowy. Kiedy mięso będzie już ugotowane, wyjmij je, obierz, pokrój i ponownie włóż do garnka. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę, żółtka i sok z cytryny, a następnie wlej do garnka. Gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, dopraw solą i pieprzem według uznania. Tak przygotowaną zupę przelej do miski i udekoruj drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym. Danie można opcjonalnie podawać razem z ryżem.