Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Te owoce znajdziesz w każdym sklepie, ale nie kupuj za dużo. Mają masę pestycydów
Magdalena Pawłowska
Magdalena Pawłowska 26.07.2024 10:32

Te owoce znajdziesz w każdym sklepie, ale nie kupuj za dużo. Mają masę pestycydów

Owoce i warzywa
fot. LustrousTaiwan/Canva

Z uwagi na swoje właściwości zdrowotne, owoce i warzywa powinny być podstawą codziennej diety. Niestety, obecnie wiele z nich jest zanieczyszczonych pestycydami, czyli środkami ochrony roślin, które z kolei zawierają wiele szkodliwych substancji. To sprawia, że jakość wielu owoców i warzyw drastycznie spada. Sprawdziliśmy, które z nich zawierają największe ilości trujących substancji.
 

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Nawet małe dzieci wiedzą, jak ważna jest zdrowa i zbilansowana dieta, pełna warzyw i owoców — to właśnie ich powinno być na talerzach najwięcej. Wszystko dlatego, że zarówno owoce jak i warzywa zawierają w swoim składzie szereg niezwykle cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Dzięki temu mogą przeciwdziałać rozwojowi różnych chorób (np. nowotworów, chorób układu pokarmowego i krążenia), wspierają układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, wspomagają leczenie nadwagi otyłości, spowalniają procesy starzenia się organizmu, a nawet korzystnie wpływają na wygląd cery i włosów.

Zaleca się, by jeść warzywa i owoce kilka razy dziennie, dzięki czemu uda się utrzymać odpowiedni poziom niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Specjaliści radzą, by spożywać je przynajmniej 5 razy dziennie, czyli w trakcie każdego posiłku. Warto również zadbać o zachowanie odpowiednich proporcji warzyw i owoców, które powinny wynosić odpowiednio 3/4 do 1/4. Przynajmniej połowę dziennej ilości warzyw i owoców powinno się też przyjmować w formie surowej.
 

Szafran
To najdroższa przyprawa na świecie. 1 kilogram kosztuje tyle co 14 emerytur
Kobieta je czereśnie
"Cukierki lata" zamiast niezdrowych chipsów. Możesz je jeść na diecie

Pestycydy w żywności. Jak szkodzą na zdrowie?

Jedzenie warzyw i owoców to konieczność, która nie podlega dyskusji. Warto jednak wybierać produkty sprawdzone i pochodzące od lokalnych rolników. Wszystko dlatego, że w dzisiejszych czasach praktycznie wszystkie warzywa i owoce zawierają w sobie pestycydy, czyli środki używane w celu ich ochrony np. przed owadami i innymi szkodnikami. Pestycydy mają spore ilości toksycznych, chemicznych substancji, które co prawda skutecznie odpędzają zwierzęta, ale nie pozostają też bez wpływu na ludzkie zdrowie.

Pestycydy wpływają przede wszystkim na układ nerwowy, zaburzają gospodarkę hormonalną i są poważnym czynnikiem zwiększającym prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór. A to tylko początek długiej listy. Pestycydy wpływają też bowiem na układ oddechowy, trawienny, limfatyczny, a nawet na skórę — mogą być powodem wielu chorób skórnych. 
 

Te owoce i warzywa mają najwięcej pestycydów

Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) propagująca zdrowy tryb życia przeprowadziła analizę owoców i warzyw pod kątem zawartych w nich pestycydów. Na tej podstawie stworzyła ranking produktów, które są najbardziej zanieczyszczone toksycznymi substancjami. Są to:

  1. Truskawki
  2. Ziemniaki
  3. Jabłka
  4. Gruszki
  5. Szpinak
  6. Nektarynki
  7. Papryka słodka
  8. Pomidory
  9. Seler naciowy
  10. Winogrona

To oczywiście nie oznacza, by wyżej wymienione owoce i warzywa całkowicie wyeliminować z diety - w żadnym wypadku, bo mimo wszystko płynące z nich korzyści dla zdrowia są ogromne. Należy jednak sięgać po ekologiczne produkty lub kupować je od hodowców, co do których mamy pewność, że w uprawach nie nadużywa szkodliwych substancji. Lepiej też nie zjadać dużych ilości tych warzyw i owoców na raz. 

Kobieta je sałatkę
fot.  triloks/Canva