Ile kalorii mają typowe polskie obiady? Te liczby mogą zaskoczyć
Zupa pomidorowa, kotlet schabowy, a może zrazy i kluski śląskie? Ile domów w Polsce, tyle typowych polskich obiadów. Zawsze są to jednak smaki, które często znamy jeszcze z dzieciństwa. Zasiadając do tak pysznego posiłku rzadko zastanawiamy się nad porcją energii, jaką może nam dostarczyć. Sprawdziliśmy, ile kalorii mają typowe polskie obiady.
Schabowy w liczbach: ile kalorii mają polskie obiady?
Skomponowaliśmy kilka typowych zestawów obiadowych , które często goszczą na polskich stołach. Sprawdziliśmy zarówno kilka lubianych zup, jak i drugich dań, a pod lupę wzięliśmy również desery. Co się okazało? O ile każdy doskonale wie, że kotlet schabowy nie należy do dań dietetycznych , to niektóre liczby są naprawdę zaskakujące.
Pod uwagę wzięliśmy zupę pomidorową , ogórkową oraz rosół. Z dań drugich sprawdziliśmy natomiast kaloryczność kotleta schabowego z porcją gotowanych ziemniaków i mizerią, zrazów z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą, a także kotleta mielonego z ziemniakami i buraczkami. Na koniec zostawiliśmy oczywiście desery: ciasto drożdżowe, sernik i szarlotkę .
Kalorie w typowych polskich obiadach obliczone
Talerz (ok. 250 ml) zupy pomidorowej z ryżem dostarczy nam 170 kcal . Jeżeli zamiast ryżu wolimy makaron, musimy liczyć się z przyjęciem dużo większej dawki kalorii, bo aż blisko 380 kcal . Mniej więcej tyle samo da nam rosół , bo ok. 370 - 400 kcal. Dużo lżejszą propozycją do menu jest popularna i lubiana zupa ogórkowa. Jeden talerz to nie więcej niż 150 kcal .
To jednak dopiero pierwsza część posiłku. Prawdziwe "ciężkie działa" wjeżdżają wraz z drugim daniem.
Jeżeli na obiad przyrządzimy przeciętnej wielkości (ok. 130-140 gramów) kotleta schabowego , a do tego dołączymy gotowane tłuczone ziemniaki oraz mizerię, dostarczymy organizmowi nawet 630 kcal . To oczywiście głównie "zasługa" kotleta w panierce.
Równie popularny kotlet mielony często podawany jest w zestawie z ziemniakami oraz buraczkami zasmażanymi. To lubiane połączenie to dawka 433 kcal , zakładając że na talerzu znajdziemy jednego przeciętnej wielkości kotleta.
Nie spodziewaliśmy się, że wśród popularnych polskich obiadów znajdzie się kaloryczny rywal dla kotleta schabowego, ale czekało nas duże zaskoczenie .
Okazało się, że wywodzące się ze Śląska, ale lubiane w całym kraju danie, potrafi dorównać w kaloryczności schabowemu. To zrazy, podawane zazwyczaj z kluskami śląskimi polanymi tłuszczem oraz z czerwoną kapustą. Talerz z takimi przysmakami da nam od 590 kcal do 630 kcal , czyli dorównuje swojemu konkurentowi.
Mówi się, że człowiek ma osobny żołądek na deser , więc zobaczmy, ile energii dostarczą nam popularne ciasta. Różnorodność składu i rodzajów utrudnia nieco precyzyjne obliczenia, ale porcja (ok. 130 gramów) popularnego sernika krakowskiego to ok. 360-380 kcal . Mniej więcej tyle samo dostarczy nam typowa szarlotka . Nieco lżejsza będzie typowa (ok. 100 g) porcja ciasta drożdżowego z kruszonką - to ok. 260 kcal .
Dla jednych tylko obiad, dla innych posiłek na pół dnia
Z krótkiej analizy polskich zestawów obiadowych wynikają dwa zaskoczenia: po pierwsze kotlet schabowy nie jest zdecydowanym królem "tłustych" obiadów, bo zrazy z dodatkami potrafią być równie kaloryczne . Po drugie, szarlotka pełna owoców wcale nie oznacza mniej kalorii niż kremowy sernik, choć często wybieramy ją jako "lżejszy" deser .
Przypomnijmy, że dorosła osoba, która nie podejmuje wytężonej aktywności fizycznej, powinna przyjmować nie więcej niż 2000 kcal dziennie . Im więcej ruchu, tym spożycie powinno się zwiększać. Jak nietrudno zauważyć, zwykły polski dwudaniowy obiad z deserem potrafi zaspokoić lwią część tej potrzeby. A trzeba przecież zostawić jeszcze miejsce na śniadania, kolacje i przekąski.