Kremowy napój pomaga na zmarszczki. Zrobisz w domu za 8 zł
Ten słodki i gęsty napój odżywi naszą skórę witaminą C i beta-karotenem, niezbędnym do utrzymania jej w dobrej kondycji. Do przygotowania potrzebny będzie jeden owoc, który dostaniemy w Lidlu czy Biedronce za ok. 8 zł. Smakuje pysznie i jest bardzo zdrowy.
Mango to skarbnica zdrowia. Działa odżywczo na skórę
Mango, bo to ten owoc będzie niezbędny do przygotowania naszego napoju , zawiera witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, K oraz mikroelementy takie jak żelazo, magnez, wapń, potas i miedź. To jednak nie jedyne zalety mango, za które "podziękuje" nam ciało.
Mango ma też potężną dawkę beta-karotenu , który dobroczynnie działa na skórę i pomaga powstrzymać efekty starzenia. Zwalcza bowiem wolne rodniki , które prowadzą do pogorszenia jej wyglądu i zdrowia. Przygotowanie napoju na bazie mango zajmie nam dosłownie chwilę.
Pozytywny wpływ mango na skórę został udowodniony naukowo przez Uniwersytet w Kalifornii. U kobiet po menopauzie, które przez 2 miesiące jadły pół szklanki mango cztery razy w tygodniu, zaobserwowano zmniejszenie się głębokich zmarszczek o 23 proc.
Mango lassi: zdrowy napój pomaga na skórę
Mango lassi jest przepyszne i bardzo łatwe do przygotowania. W naszym przepisie nie ma dodatku cukru , a zamiast tego polecamy użyć miodu.
Składniki:
- dwie szklanki jogurtu naturalnego
- pół szklanki wody
- 1-2 duże mango
- łyżka miodu
Przygotowanie:
Do miski miksera lub blendera przelej jogurt i wrzuć obrane oraz pokrojone mango. Dodaj łyżkę miodu i wodę. Wszystko zmiksuj na gładką, kremową masę. Przelej do szklanki. Można podawać z dodatkiem posiekanych orzechów pistacjowych lub migdałów i udekorować listkiem mięty.
Jak obrać mango do mango lassi?
Jedyną trudnością, jaka może spotkać nas podczas przygotowywania tego napoju, to przygotowanie owocu mango do zblendowania . Obranie mango może - zwłaszcza debiutantom - sprawić nieco kłopotu. Jak to zrobić sprawnie?
Obieranie mango najlepiej zacząć od przekrojenia owocu wzdłuż i odcięciu kawałka bez pestki. Następnie trzeba pokroić miąższ pokroić wzdłuż i w poprzek, nie przecinając skórki. Powstaną "kostki", które wystarczy odciąć od skórki. Tak, jak na obrazku. Gotowe.
Jeżeli nie uda ci się kupić mango, lub chcesz przygotować mango lassi nieco szybciej, możesz użyć pulpy z mango dostępnej w puszkach lub kartonach.