Ludzie boją się tej ryby, a to prawdziwy unikat. W Biedronce wybierają dorsza
W obecnych czasach wybór ryb na sklepowych półkach jest wręcz przeogromny. Mimo tego Polacy i tak zazwyczaj sięgają po łososia, dorsza czy też makrelę. Większość osób szerokim łukiem omija zwłaszcza jeden gatunek, który regularnie pojawia się m.in. w Biedronce. To karmazyn, który swoim wyglądem przypomina nieco potwora z morskich głębin. Jeśli do tej pory bałeś się go spróbować, koniecznie musisz to zmienić!
Wygląda jak potwór, ale świetnie smakuje
Nie da się ukryć: karmazyn może przerażać. To niezwykła ryba o krwistoczerwonym kolorze, wyłupiastych oczach i kolcach na głowie oraz pokrywach skrzelowych. Jej ciało może osiągać nawet metr długości, a waga często zbliża się nawet do 15 kilogramów.
Ryba ta żyje w wodach północnego Atlantyku, u wybrzeży północnej Europy aż do Ameryki, Grenlandii i Islandii. Można ją spotkać na głębokości nawet 1000 metrów — stąd stąd jej charakterystyczny wygląd umożliwiający odnalezienie się na takich głębinach.
Mimo że karmazyna nie znajdzie się w polskich wodach, to rybę tę można czasem znaleźć w marketach i hurtowniach rybnych. Warto się za nią rozglądać, ponieważ cechuje się wyjątkowo delikatnym smakiem, przypominającym nieco dorsza. Ma też szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Karmazyn na talerzu - bogate źródło składników odżywczych
Karmazyn, tak samo zresztą jak inne ryby słonowodne, jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które wywierają świetny wpływ praktycznie na każdą funkcję organizmu: od mózgu i wzroku, przez układ krążenia, układ odpornościowy i nerwowy, aż po kości, włosy, skórę i paznokcie. Ale to nie wszystko.
Mięso karmazyna zawiera duże ilości białka, a także witaminy B12 i selenu — jak wskazują badania, w zaledwie 100 gramach znajduje się ponad 50% dziennego zapotrzebowania na te substancje. Jakby tego było mało, jest tu również spora dawka fosforu i magnezu, a przy tym wyjątkowo mało tłuszczu i cholesterolu. W 100 g mięsa znajdziemy 1,54 g tłuszczu i tylko 52 mg cholesterolu. Jego niska kaloryczność sprawia, że jest idealną rybą dla osób na diecie.
Czytaj też: To najlepsza i najzdrowsza ryba. Bogactwo witamin i przystępna cena
Mięso karmazyna to unikat! Smakuje wyjątkowo
Karmazyn w smaku przypomina nieco dorsza, ale nie jest to dokładne określenie jego walorów. Z uwagi na to, że karmazyny bardzo powoli dojrzewają, ich mięso ma gęstą konsystencję. W smaku jest delikatne, kruche, soczyste i łagodnie słodkie.
Mięso tej ryby można podawać na wiele sposobów: idealnie sprawdzi się smażone, pieczone, gotowane, a nawet grillowane. Ze względu na delikatny smak karmazyna można łączyć z różnego rodzaju ziołami i marynatami dodając do niego swoje ulubione przyprawy.