Moi bliscy uwielbiają ogórki po watykańsku. Sekretny dodatek robi całą robotę
Polacy uwielbiają ogórki i to w przeróżnej postaci. Kiszone, korniszony, na słodko, ostro czy słono. A co powiecie na ogórki po watykańsku? Ten przepis może was zaskoczyć, jednak zapewniamy, że są przepyszne.
Przetwory z ogórków
Ogórki gruntowe rosną na niemal każdej działce, wiele osób uprawia je w ogródkach i dostępne są w każdym sklepie. Są smaczne, zdrowe i przy okazji łatwe w pielęgnacji. Nic więc dziwnego, że Polacy tak bardzo pokochali to warzywo, a także potrafią przyrządzać je na wiele różnych sposobów.
Choć najpopularniejsze zdecydowanie są ogórki kiszone , które królują na stołach od lat, coraz więcej osób eksperymentuje z dodatkami, pojawiającymi się w przetworach. A co powiecie na ogórki po watykańsku ?
Ogórki po watykańsku - składniki
Przygotowanie ogórków po watykańsku nie jest trudne, a największy ich sekret to dodatki. Aby je przyrządzić, potrzebujemy:
- 1,5 kg ogórków ,
- 1250 ml wody,
- 250 ml octu 10%,
- 220 g cukru,
- 1 łyżka soli.
Do każdego słoika dodajemy:
- 1 liść laurowy,
- garść rodzynek,
- 1 łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie ogórków po watykańsku
Na początku warto skupić się na zalewie. Do wody dodaj cukier, sól i ocet, a następnie do wyparzonych słoików włóż umyte ogórki. Do każdego słoika dodaj ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i garść winogron , które są kluczowe w przepisie i nadają ogórkom niesamowity smak.
Kolejno wystarczy zalać całość przygotowaną ciepłą zalewą, pasteryzować słoiki przez 15 minut i odstawić na 3 tygodnie. Ogórki świetnie pasują do obiadów, kanapek, sałatek czy burgerów, a także stanowią chrupiącą i zdrową przekąskę.
Krótkie nagranie, jak przyrządzić ogórki po watykańsku, zobaczycie poniżej: