Najlepsza kapusta kiszona według Bosackiej. W sklepach kupuje tylko taką
Trudno o bardziej popularny dodatek do tradycyjnych polskich dań. Przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjada każdego roku ok. 6 kg kapusty kiszonej. To dobrze, bo w codziennej diecie stanowi bardzo cenne źródło witamin i substancji mineralnych. Trzeba jednak wiedzieć, jak wybrać dobrą kapustę kiszoną, by nie była tylko smaczna, ale i zdrowa. Cenną radę ma Katarzyna Bosacka.
Kapusta kiszona to skarbnica zdrowia. Warto jeść dużo i często
Kapusta kiszona to tradycyjny produkt kuchni polskiej. Jest to warzywo, które ma najdłuższą tradycję konserwowania.
Kapusta kiszona jest bardzo wartościowa zdrowotnie . Porcja, jaką z reguły podaje się do obiadu, zaspokaja ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto jest bogata w witaminę B i K, kwasy pantotenowe oraz składniki mineralne.
Posiada nieocenione właściwości lecznicze. Jest poza tym niskokaloryczna, nie zawiera tłuszczu, ale szybko zaspokaja głód . Wspomaga trawienie i oczyszcza jelita.
O tym, jaka kapusta kiszona będzie najlepsza , opowiedziała Katarzyna Bosacka - znana dziennikarka zajmująca się zdrowym żywieniem.
Najlepsza kapusta kiszona. Taką wybiera Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka w jednej ze swoich książek radzi, jak wybrać w sklepie najlepszą kapustę kiszoną. Czego się dowiadujemy?
Trzeba zwrócić uwagę, czy kupujemy kapustę kiszoną, w której proces kiszenia przebiegał samoczynnie, naturalnie przez wiele dni, czy raczej kapustę przemysłowo kwaszoną , w której bakterie zostały sztucznie zaszczepione i przez to jest ona uboższa w składniki odżywcze.
Jak podkreśla Katarzyna Bosacka , zdarza się, że kapusta jest zakwaszana octem albo kwasem cytrynowym . To sztuczka producentów, by szybciej uzyskać gotowy produkt.
Jaka kapusta będzie zatem najlepsza zdaniem ekspertki? Najlepiej kupować kapustę kiszoną prosto z beczki. Nie powinna mieć żadnych dodatków poza solą. Jeżeli jednak skazani jesteśmy na kapustę w workach foliowych, warto sprawdzić jej skład. Nie powinna mieć konserwantów , które zabijają dobroczynne bakterie probiotyczne.
Kapusta kiszona z Lidla i Biedronki. Czy ma dobry skład?
Czy kapusta kiszona dostępna w popularnych supermarketach jest zdrowa? Niestety, w Biedronce czy Lidlu na próżno można szukać kapusty kiszonej w beczkach. W tak dużych sklepach byłoby to mało praktyczne rozwiązanie.
Sprawdziliśmy jednak składy dostępnych tam kapust kiszonych w opakowaniach foliowych.
Okazało się, że zarówno kapusta kiszona najczęściej dostępna w Lidlach i Biedronkach Biedronki ma w składzie wyłącznie kapustę i sól . Czasami zdarzają się kapusty z dodatkiem marchewki lub kminku. Są zatem dobrą alternatywą dla kapust kiszonych w beczkach.