Najlepsze mielone pod słońcem. Obłędny przepis Beaty Śniechowskiej
Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji "Mastera Chefa", podzieliła się swoim przepisem na najlepsze domowe kotlety mielone. Restauratorka dodaje do nich jeden nietypowy składnik. Wychodzą przepyszne i bardzo soczyste.
Beata Śniechowska po "Master Chefie". Kolejne sukcesy na koncie
Beata Śniechowska po wygraniu "Master Chefa" w TVN odnosi kolejne wielkie sukcesy w kulinarnym świecie.
Niedawno otworzyła we Wrocławiu już drugą swoją restaurację - “Babę”, która podobnie jak jej pierwszy lokal ("Młoda Polska") cieszy się bardzo pozytywnymi recenzjami gości.
Ostatnio szefowa kuchni wydała też kolejną książkę kulinarną - "Pomidor". Znajdziemy w niej ponad 100 przepisów na dania, w których główną rolę gra właśnie tytułowe warzywo .
Beata Śniechowska udziela kulinarnych porad nie tylko w książkach - robi to też na swoim Instagramie. To właśnie tam w ramach swojego cyklu “Chodź zrobimy” podzieliła się z fanami przepisem na "najlepszego mielonego pod słońcem".
Najlepsze kotlety mielone. Przepis od zwyciężczyni "Master Chefa"
Składniki na kotlety mielone według Beaty Śniechowskiej:
700 g zmielonej wieprzowiny
300 g zmielonej wołowiny np. łopatki (można zastąpić mięsem wieprzowym)
1 duży ząbek czosnku
1 czerstwa bułka pszenna + mleko do namoczenia bułki
60 g cebuli, drobno posiekanej
1 jajko
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Sól
, pieprz
Bułka tarta
Klarowane masło lub olej do smażenia
Kawałek zimnego masła + świeże zioła np. estragon lub tymianek
Kotlety mielone Beaty Śniechowskiej. Przygotowanie
Przygotowanie:
Czerstwą bułkę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Cebulę smażmy na złoto. Namoczoną bułkę odciskamy z nadmiaru mleka. W misce łączymy ze sobą mięso, bułkę, usmażoną cebulę, jajko, starty ząbek czosnku.
Doprawiamy solą, pieprzem i utartymi w moździerzu (niezbyt dokładnie) nasionami kopru włoskiego. Wszystko mieszamy i formujemy kotlety mielone.
Smażymy kotlety na rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika. Pod koniec dodajemy kawałek zimnego masła, zioła i polewamy spienionym masłem mięso. Po usmażeniu odkładamy na ok. 5 minut, aby mięso „odpoczęło”.
Beata Śniechowska tak przyrządzone kotlety mielone proponuje podać w bułce:
z
masłem
oraz musztardą dijon
.