Mało kto zna "zasadę zdrowego talerza". Sprawdzi się w każdej kuchni
Eksperci z Uniwersytetu Harvarda zajmujący się żywieniem opracowali "zasadę zdrowego talerza". To metoda przygotowywania i jedzenia posiłków. Prosta i łatwa do zapamiętania zasada jest wręcz genialna. Wystarczy zapamiętać jeden schemat.
"Zasada zdrowego talerza" ułatwia zdrowe żywienie
Zalecenia "zasady zdrowego talerza" opracowali specjaliści w zakresie odżywiania z Wydziału Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda. Mało kto zna tę metodę, a szkoda, bo jest bezcenna dla osób dbających o dietę.
Dzięki tej zasadzie można łatwo zapamiętać, jak przygotowywać zdrowe i zbilansowane posiłki. By ułatwić zapamiętanie tej zasady, przygotowano nawet specjalną grafikę: można ją wydrukować i powiesić na lodówce.
Na czym polega ta zasada?
Seniorzy ruszą do Aldi. "Przydasie" do domu pójdą jak woda Jest zgoda na rentę wdowią. Taką emeryturę dostaną seniorzyJedzenie według "zasady zdrowego talerza". To proste
Specjaliści z Harvarda przygotowali grafikę opisującą działanie "zasady zdrowego talerza". Wystarczy spojrzeć i zapamiętać. Tak powinny wyglądać zdrowe i pełnowartościowe posiłki i tyle miejsca na talerzu muszą zajmować ich poszczególne składniki.
- 1/2 talerza - warzywa i owoce
Specjaliści Harvarda radzą wybierać różne kolory i odmiany. Ziemniaki nie zaliczają do tej kategorii ze względu na ich negatywny wpływ na poziom cukru we krwi.
- 1/4 talerza - pełnoziarniste produkty zbożowe
To np. produkty pszenne razowe, kasza jęczmienna, całe ziarna pszenicy, komosa ryżowa, owies, brązowy ryż oraz produkty z nich wykonane, takie jak makaron pszenny razowy.
- 1/4 talerza - białka
Ryby, drób, rośliny strączkowe i orzechy to zdrowe, uniwersalne źródła białka - mogą być dodawane do sałatek i dobrze się komponują z warzywami na talerzu.
Głównym przesłaniem “zasady zdrowego talerza” jest to, że należy zwracać uwagę na jakość diety i zawsze wybierać zdrowsze i bardziej wartościowe produkty spożywcze.
Zasada zdrowego talerza. Podział posiłków to nie wszystko
Twórcy “zasady zdrowego talerza” przypominają, że aktywność fizyczna jest również ważna. Do tego radzą unikać słodzonych napojów, ograniczyć spożycie mleka i nabiału do jednej lub dwóch porcji dziennie, a soków – do jednej małej szklanki dziennie.
Dietetycy z Harvarda podkreślają ponadto, że rodzaj węglowodanów w diecie jest ważniejszy od ich ilości, ponieważ niektóre rodzaje węglowodanów – takie jak warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste czy nasiona warzyw strączkowych – są zdrowsze od innych.
Wreszcie, eksperci zachęcają też wszystkich, aby używali zdrowych olejów, takich jak oliwa, ojej rzepakowy, sojowy, kukurydziany, z orzechów ziemnych i innych, a unikali olejów częściowo uwodornionych, gdyż zawierają one niezdrowe tłuszcze typu trans.