Skąd zakaz krojenia ciepłego pieczywa w Biedronce? Sklep na tym traci
Nie każdy ma w domu krajalnicę, więc duże sieci sklepów już dawno zainstalowały je w swoich działach z pieczywem. Biedronka i Lidl zabraniają jednak krojenia ciepłego chleba. Dlaczego? Skąd się wziął i co ma na celu taki zakaz?
Świeże pieczywo o każdej porze dnia
W wielu dyskontach , takich jak Lidl czy Biedronka, można kupić świeże pieczywo właściwie o każdej porze dnia . Sklepy udostępniają swoim klientom stoiska z krajalnicą . W kilku prostych ruchach otrzymujemy pokrojony bochenek, w którym każda kromka ma taką sama grubość .
Na maszynach znajdują się jednak ostrzeżenia, by nie kroić gorącego pieczywa. Skąd taki zakaz i dlaczego nie powinniśmy tego robić?
Dlaczego nie wolno kroić ciepłego pieczywa?
Ciepłe chleby trudno pokroić w krajalnicy. Wszystko przez to, że ich miąższ jest jeszcze wilgotny i nie zdążył dokładnie odparować . Przez to ostrza sklepowej krajalnicy nie dają sobie rady z krojeniem. Miąższ przykleja się do ostrzy. Zamiast idealnych kromek możemy otrzymać rozszarpany bochenek , z którego zostanie niewiele poza samą skórką.
Aby tego uniknąć, warto poczekać, aż bochenek nieco ostygnie lub sięgnąć po taki, który wyszedł z pieca podczas poprzedniego wypieku. Niestety nie wszyscy chcą się stosować do tego ograniczenia i mimo ostrzeżeń kroją gorący jeszcze bochenek, narażając go tym samym na stratę.
Tak pokrojony chleb z reguły nie nadaje się już na kanapki , bo często zostaje z niego sama skórka. Mało kto decyduje się wtedy na zakup , więc bochenek się marnuje. Dlatego Biedronka i Lidl wprowadziły zakaz krojenia ciepłego pieczywa.
ZOBACZ TEŻ: Jak rozpoznać polskie truskawki? Nie daj się nabrać
To nie wina chleba, a krajalnic w Biedronkach?
Jak wskazują też piekarze, na taki efekt końcowy może mieć wpływ nie tylko sama temperatura chleba, ale również stan techniczny krajalnicy . Taki sam efekt mogą bowiem dawać słabo naostrzone noże.
Piekarze zwracają także uwagę, że przyczyną niszczenia chleba przez sklepowe krajalnice może być również specyficzne ciasto, z którego jest wypiekany chleb w popularnych dyskontach .
Znajduje się w nim bowiem wiele składników, które mają za zadanie utrzymać jak najdłuższą świeżość pieczywa . W dodatku cały proces formowania pieczywa przebiega maszynowo.