Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Skąd zakaz krojenia ciepłego pieczywa w Biedronce? Sklep na tym traci
Fot. Silver.Lelum.pl

Skąd zakaz krojenia ciepłego pieczywa w Biedronce? Sklep na tym traci

25 maja 2024
Autor tekstu: Sara Karmańska

Nie każdy ma w domu krajalnicę, więc duże sieci sklepów już dawno zainstalowały je w swoich działach z pieczywem. Biedronka i Lidl zabraniają jednak krojenia ciepłego chleba. Dlaczego? Skąd się wziął i co ma na celu taki zakaz?

Świeże pieczywo o każdej porze dnia

W wielu dyskontach , takich jak Lidl czy Biedronka, można kupić świeże pieczywo właściwie o każdej porze dnia . Sklepy udostępniają swoim klientom stoiska z krajalnicą . W kilku prostych ruchach otrzymujemy pokrojony bochenek, w którym każda kromka ma taką sama grubość .

Na maszynach znajdują się jednak ostrzeżenia, by nie kroić gorącego pieczywa. Skąd taki zakaz i dlaczego nie powinniśmy tego robić?

stoisko z pieczywem.jpg
Fot. Canva/Farhad Ibrahimzade, Pexels
Polacy nie doceniają tej kaszy. Daje tyle jodu, co spacer nad morzem
To najzdrowszy ser, a Polacy wolą inne. Lepszy od zwykłego twarogu

Dlaczego nie wolno kroić ciepłego pieczywa?

Ciepłe chleby trudno pokroić w krajalnicy. Wszystko przez to, że ich miąższ jest jeszcze wilgotny i nie zdążył dokładnie odparować . Przez to ostrza sklepowej krajalnicy nie dają sobie rady z krojeniem. Miąższ przykleja się do ostrzy. Zamiast idealnych kromek możemy otrzymać rozszarpany bochenek , z którego zostanie niewiele poza samą skórką.

Aby tego uniknąć, warto poczekać, aż bochenek nieco ostygnie lub sięgnąć po taki, który wyszedł z pieca podczas poprzedniego wypieku. Niestety nie wszyscy chcą się stosować do tego ograniczenia i mimo ostrzeżeń kroją gorący jeszcze bochenek, narażając go tym samym na stratę.

Tak pokrojony chleb z reguły nie nadaje się już na kanapki , bo często zostaje z niego sama skórka. Mało kto decyduje się wtedy na zakup , więc bochenek się marnuje. Dlatego Biedronka i Lidl wprowadziły zakaz krojenia ciepłego pieczywa.

ZOBACZ TEŻ: Jak rozpoznać polskie truskawki? Nie daj się nabrać

To nie wina chleba, a krajalnic w Biedronkach?

Jak wskazują też piekarze, na taki efekt końcowy może mieć wpływ nie tylko sama temperatura chleba, ale również stan techniczny krajalnicy . Taki sam efekt mogą bowiem dawać słabo naostrzone noże.

Piekarze zwracają także uwagę, że przyczyną niszczenia chleba przez sklepowe krajalnice może być również specyficzne ciasto, z którego jest wypiekany chleb w popularnych dyskontach .

Znajduje się w nim bowiem wiele składników, które mają za zadanie utrzymać jak najdłuższą świeżość pieczywa . W dodatku cały proces formowania pieczywa przebiega maszynowo.

nakładanie pieczywa.jpg
Fot. Canva/Sandor, Imágenes de Sandor Mejias Brito
Połóż na kanapkę z serem. Chrupiący dodatek uwolni zdrowotną moc
Tym przysmakiem zajadano się w PRL-u. Nie każdy wie, że pomaga zachować młodość!
Obserwuj nas w
autor
Sara Karmańska

Z wykształcenia filmoznawczyni i… inżynier budownictwa. Od zawsze czuła jednak, że zawodową przyszłość chce związać z pisaniem. Wielbicielka filmów, seriali i popkultury. W czasie wolnym, jeśli akurat czegoś nie ogląda, spędza czas przy grach planszowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy