Polacy nie doceniają tej kaszy. Daje tyle jodu, co spacer nad morzem
Ta kasza wielu osobom może kojarzyć się z dzieciństwem i obiadami w przedszkolu. Z tego powodu bywa ignorowana, bo uznajemy, że nam się “przejadła”, lub że to produkt głównie dla dzieci. Niesłusznie. Na tle innych kasz wyróżnia się czymś bezcennym: zawartością jodu, którego na co dzień brakuje nam w diecie.
Jak powstaje kasza manna?
Kasza manna, bo o niej mowa, to zdrowy dodatek do menu dla prawie wszystkich.
Kasza ta jest otrzymywana w wyniku przemiału ziaren pszenicy. Produkcja przypomina przemiał na mąkę: zaczyna się od oczyszczania, sortowania i rozdrabniania ziaren. Następnie podczas odsiewania grubszych kasz powstaje kasza manna, zwana także grysikiem.
Kasza dobrej jakości ma kolor biały z żółtymi odcieniami i nie powinny się w nim znaleźć cząstki otrębowe i mąka. W sklepie znajdziemy dwa rodzaje kaszy manny – tradycyjną i błyskawiczną, która charakteryzuje się krótszym czasem przygotowania, ponieważ została wcześniej poddana wstępnej obróbce termicznej.
Ile kalorii mają typowe polskie obiady? Te liczby mogą zaskoczyć Nie tylko miód to super food. Pyłek pszczeli na trawienie i wzmocnienieKasza manna: najbogatsza w bezcenny jod
Kasza manna cechuje się wysoką zawartością witamin z grupy B (B1, B2, B6), kwasu foliowego, potasu, żelaza oraz magnezu. Kasza ta ma też w sobie największe ze wszystkich kasz ilości cennego jodu.
Jod jest odpowiedzialny przede wszystkim za prawidłową pracę tarczycy. Dzięki temu składnikowi możliwa jest produkcja hormonów, które wpływają na odpowiednie funkcjonowanie całego układu nerwowego, ale również serca, nerek i mięśni.
Odpowiednia dawka jodu sprawia także, że nasz organizm jest w stanie utrzymać właściwą ciepłotę ciała.
Tyroksyna i trijodotyronina z tej kaszy regulują ponadto syntezę białka, przemianę materii. Mają też znaczenie w przemianach materii i kwasów nukleinowych.
ZOBACZ TEŻ: Zbierz je w lesie i zrób syrop. Skarby na odporność i trawienie
Dla kogo kasza manna?
Kasza manna jest produktem wskazanym przy chorobach układu pokarmowego, takich jak przewlekła biegunka czy wrzody.
Lekkostrawność sprawia, że jest dobrą propozycją także dla osób w okresie pooperacyjnym. Kasza nie powoduje bowiem zalegania treści pokarmowej oraz nie obciąża przewodu pokarmowego.
Na kaszę mannę powinny jednak uważać osoby zmagające się z insulinoopornością i cukrzycą, ponieważ produkt ten cechuje się wysokim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że po jej zjedzeniu cukier gwałtownie rośnie.