Te grzyby znajdziesz nawet w grudniu. Doskonałe do duszenia i smażenia
Czy listopad to ostatnie chwile na grzybobranie? Niekoniecznie. Zimowy spacer po lesie można połączyć także z wypatrywaniem smacznych grzybów. Jeden gatunek jest dobrze odporny na łagodne zimy, z jakimi ostatnio mamy do czynienia. Trzeba go wypatrywać zwłaszcza w pobliżu drzew i pniaków. Można przyrządzić z niego sos, usmażyć lub zamarynować.
Boczniak ostrygowaty: zbierzesz go także podczas zimy
Boczniak ostrygowaty to jadalny grzyb , którego w lasach można spotkać nawet zimą. Jego inne nazwy to bedłka ostrygowata , bocznotrzonowiec ostrygokształtny i przyuszek ostrygowaty.
Grzyby te pojawiają się dopiero późną jesienią, a gdy zima jest łagodna, również i zimą. Jest dość wytrzymały na mróz, ale potrzebuje dużo światła. Występuje najczęściej na żywych i obumierających drzewach liściastych oraz na martwych pniakach. “Lubi” buki, wierzby, topole i brzozy.
Warto poszukać tego boczniaka , bo nie dość, że grzybobranie może umilić zimowy spacer po lesie, to grzyb ten jest smaczny oraz zdrowy.
Boczniak ostrygowaty: zdrowy grzyb, którego można znaleźć w grudniu
Wiele osób uznaje boczniaka ostrygowatego za grzyba leczniczego . Ma działać korzystnie na zdrowie, bo zawiera pleuran - substancję o działaniu wzmacniającym odporność. Wesprze więc organizm zwłaszcza zimą, w okresie chorób sezonowych.
Jak wynika z opisu w atlasie grzybów, boczniak ostrygowaty dostarcza organizmowi łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W grzybach tych wykryto także obecność lowastatyny obniżającej poziom cholesterolu we krwi.
Jak rozpoznać boczniaka ostrygowatego?
Jak podają Lasy Państwowe, grzyby te występują gromadnie, dachówkowato, ułożone są na podobieństwo kolonii ostryg . Stąd właśnie wzięła się ich nazwa.
Kapelusz ma kolor popielaty, szaroniebieskawy lub szarobrązowy. Jego kształt jest muszlowaty, łopatowaty, o średnicy do 20 cm. Powierzchnia kapelusza jest gładka. Blaszki są białawe lub szarawe, gęste, przy trzonie zbiegające. Trzon jest krótki (do 5 cm), boczny, białawy, pełny. Często trzony skupienia owocników są na dole zrośnięte - czytamy w Encyklopedii Leśnej.
Miąższ tego boczniaka jest biały, soczysty, u starszych okazów łykowaty. Ma łagodny, lekko kwaskowaty smak i zapach. Jest to smaczny i wartościowy gatunek , nadający się m.in. do duszenia, smażenia i marynowania.