Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie To danie królowało na stołach w PRL. Robert Makłowicz je uwielbia
fot. Canva/ MartinFredy

To danie królowało na stołach w PRL. Robert Makłowicz je uwielbia

28 maja 2024

Kuchnia w czasach PRL to nieustanne szukanie przepisów na to jak zrobić coś z niczego. W tamtym okresie wiele produktów było trudnodostępnych, a panie domu musiały radzić sobie z tym, co akurat było pod ręką. Nic dziwnego, że PRL to okres szybkich i łatwych dań, które jednak podbiły wiele serc i które serwowane są do dzisiaj. Jak się okazuje, niekwestionowanym królem PRL były... placki ziemniaczane.

Jedzenie w PRL, czyli jak kiedyś gotowano

Kuchnia z czasów PRL opierała się głównie na prostych, swojskich produktach. Gotowano przede wszystkim z jajek, mąki i ziemniaków - to najpowszechniejsze produkty tamtych czasów. Mięso lądowało na stołach dużo rzadziej, a kupienie go wiązało się z wielogodzinnym oczekiwaniem w długich kolejkach.

Na kartki można było wówczas dostać chleb, mąkę, kaszę, ziemniaki, warzywa, mięso, tłuszcze, cukier, słodycze, mleko, kawę lub herbatę, sól, ocet, a nawet naftę, zapałki czy mydło. Nic dziwnego, że gospodynie domowe musiały się mocno natrudzić, by nie tylko zaspokoić potrzeby żywieniowe rodziny, ale przede wszystkim, by przygotować coś smacznego.

Wyciągnij z szuflady biżuterię z PRL. Te dodatki wracają do łask
Tego lepiej nie jeść po 40-tce. Te produkty zwiększają ryzyko zawału

To było najpopularniejsze danie w PRL. Robert Makłowicz wciąż się nim zachwyca

Jednym z dań, które wyjątkowo często pojawiało się na stołach w czasach PRL-u, były placki ziemniaczane . To łatwa w przygotowaniu potrawa składająca się z ziemniaków, cebuli, jajek oraz mąki. Niewiele osób wie, ale to właśnie w czasach PRL-u narodził się przepis placków po zbójnicku (węgiersku), czyli placków ziemniaczanych podawanych z mięsnym sosem. Jak wiadomo, kupienie mięsa nie było łatwe, ale do placków po zbójnicku nie potrzeba go było wiele. Było to więc idealne danie: proste, z odrobiną wartościowego mięsa i z pewnością bardzo sycące.

Docenił je również jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich kucharzy i krytyków kulinarnych, czyli Robert Makłowicz. Swego czasu, zapytany w jednym z wywiadów o najlepsze jego zdaniem danie kuchni w PRL-u bez wahania odpowiedział: placki po zbójnicku. Do tej pory placki ziemniaczane są powszechnym daniem serwowanym w kuchni polskiej. Można je podawać zarówno z mięsnym sosem lub śmietaną jak i na słodko, z cukrem. Można też je jeść jako osobne danie, bez żadnych dodatków. Wszystko zależy od preferencji.

Placek po węgiersku
fot. Canva/ CCat82

Zobacz też: Gadżety z PRL przydatne w kuchni. Kolekcjonerskie skarby dla każdego

Typowe dania z czasów PRL

Placki ziemniaczane to tylko jedno z dań, które zyskały na popularności w czasach PRL. W tamtym okresie zajadano się bowiem mortadelą, bryzolem, sałatką jarzynową, kotletami z jajek czy chlebem moczonym w wodzie z cukrem. W okresie PRL popularna stała także zupa nic (której nazwa idealnie pasuje do tamtych czasów), przygotowywanej na bazie zagęszczonego mleka z żółtkami jaj i z cukrem.

A słodycze? Nie da się zapomnieć szyszek z preparowanego ryżu maczanych w czekoladopodobnej masie, bloku czekoladowego czy hitowego kogla-mogla. Prym wśród słodkości wiodła także chałwa, której obecnie przypisuje się właściwości opóźniające procesy starzenia. Nie da się ukryć: kuchnia PRL, mimo że uboga, była niezwykle ciekawa, a smaki z tamtego okresu są nie do powtórzenia.

Przestań wylewać wodę po ryżu. W PRL wiedziała to każda fryzjerka
Ta ryba smakuje jak kurczak, a jest dużo zdrowsza. Wspomaga pracę mózgu i wzroku
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Pawłowska

Ukończyłam studia dziennikarskie na Uniwersytecie Szczecińskim. Z mediami związania jest prawie 15 lat, w swojej karierze miałam do czynienia zarówno z pracą radiowca, dziennikarza jak i reportera online. Przeszłam kursy z zakresu SEO oraz prowadzenia social mediów.

Prywatnie jestem mamą na cały etat. Moją pasją jest jazda konna, której poświęcam każdą wolną chwilę.

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy