Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Tego lepiej nie jeść po 40-tce. Te produkty zwiększają ryzyko zawału
Magdalena Pawłowska
Magdalena Pawłowska 27.05.2024 11:40

Tego lepiej nie jeść po 40-tce. Te produkty zwiększają ryzyko zawału

Kobieta je pizzę
fot. Canva/nomadsoulphotos

Z wiekiem organizm się starzeje, metabolizm spowalnia, a wiele narządów zaczyna pracować mniej wydajnie niż w młodości. Aby móc jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, trzeba więc skupić się na swoim stylu życia i wprowadzić do niego pewne zmiany. Dotyczą one przede wszystkim nawyków żywieniowych. Jest bowiem pewna gama produktów, które powinny zniknąć z diety każdej osoby po 40. roku życia.
 

Ryzyko zawału wzrasta wraz z wiekiem

Seniorzy są grupą osób najbardziej narażoną na wystąpienie zawału mięśnia sercowego. Najwięcej przypadków odnotowuje się u osób powyżej 70. roku życia, u których układ krążenia nie jest już taki sprawny jak kiedyś. Jednak zawał może się przydarzyć tak naprawdę każdemu, a na jego wystąpienie wpływ ma szereg czynników, poczynając od uwarunkowań genetycznych, a na stylu życia kończąc.

Bezpośrednią przyczyną większości zawałów jest pęknięcie blaszki miażdżycowej, wokół której tworzy się skrzeplina, która odcina dopływ krwi do serca. Oprócz tego do zawału może prowadzić niedokrwienie mięśnia sercowego, wynikające np. z arytmii serca, nadciśnienia tętniczego, niedokrwistości czy też rozwarstwienia ściany tętnicy wieńcowej.  

Ryzyko zawału serca zwiększa otyłość, stres, nieprawidłowa dieta (w tym palenie papierosów, alkohol), brak aktywności fizycznej, wysoki poziom złego cholesterolu, a nawet chroniczne niedobory snu. Nie bez znaczenia są także uwarunkowania genetyczne - jeśli ktoś w twojej rodzinie miał zawał, istnieje duże prawdopodobieństwo, że grozi on również tobie. 

Czytaj też: TOP 10 produktów pomocnych w walce z wysokim cholesterolem
 

Jesteś na diecie, ale lubisz fast food? To najmniej kaloryczne danie w McDonald's Ta ryba smakuje jak kurczak, a jest dużo zdrowsza. Wspomaga pracę mózgu i wzroku

Nie jedz tego, jeśli chcesz uniknąć zawału!

Jednym z czynników wpływających na zwiększenie ryzyka wystąpienia zawału serca jest nieprawidłowa dieta. Z badań przeprowadzonych przez francuskich naukowców wynika, że wysoko przetworzona żywność, czyli tzw. "śmieciowe jedzenie" w znaczny sposób wpływa na wystąpienie chorób układu krążenia, w tym chorób serca. 

To oznacza, że dla dobra zdrowia z pewnych produktów powinno się po prostu zrezygnować. Dotyczy to w największej mierze osób po 40. roku życia, u których trwają już procesy związane ze starzeniem się organizmu, a to oznacza, że są one bardziej podatne na wpływ wszelkich niekorzystnych składników i substancji. Ale tak naprawdę zasady dotyczące zdrowego żywienia dotyczą każdego.

Produkty, które zwiększają ryzyko zawału:

  • cukier
  • sód (zawarta m.in. w soli)
  • wysoko przetworzona żywność
  • chipsy 
  • frytki
  • pizza
  • tłuste sery
  • ciasta na bazie cukru (nie wlicza się tu fit-ciast)
  • słodycze
  • gazowane napoje
  • produkty przygotowane na dużej ilości tłuszczu zwierzęcego
Niezdrowa żywność
fot. Canva/ninafirsova


 

Dieta dobra dla serca. Co jeść, żeby uniknąć zawału?

Jeśli chcesz jak najdłużej cieszyć się dobrą formą i silnym sercem, twoja codzienna dieta powinna opierać się przede wszystkim na świeżych warzywach i owocach. To właśnie ich powinno lądować na talerzu jak najwięcej. Dieta powinna być też bogata w rośliny strączkowe i kiełki.

Do tego lepiej zrezygnować z czerwonego mięsa, a zamiast niego postawić na chude, białe mięso, czyli przede wszystkim drób. Nie zapominaj także o rybach, które zwierają duże ilości cennych dla zdrowia kwasów omega 3 - mających także niezwykle korzystny wpływ na pracę serca. 

Owoce i warzywa
fot. Canva/jarmoluk