Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > To najlepsza przekąska, a Polacy wolą chipsy. Jest zdrowsza niż owoce
Magdalena Pawłowska
Magdalena Pawłowska 23.05.2024 15:58

To najlepsza przekąska, a Polacy wolą chipsy. Jest zdrowsza niż owoce

Przekąski
fot. Canva/konstiantynzapylaie

Wieczorny seans przed telewizorem lub spotkanie z przyjaciółmi nieodłącznie wiąże się z przekąskami. Najczęściej wybieramy chipsy, nieco rzadziej paluszki lub orzeszki. Jest jednak pewna przekąska, która powinna zająć miejsce niezdrowych przysmaków. Surowe migdały są nie tylko pyszne, ale i zdrowe - wręcz idealne do chrupania. 
 

Surowe migdały najzdrowszym produktem na świecie

Dietetycy, naukowcy i specjaliści do spraw żywienia prześcigają się w propozycjach najlepszych diet, które korzystnie wpłyną na cały nasz organizm. Dostępne na rynku produkty poddawane są licznym analizom i badaniom, by w jak najdokładniejszy sposób określić ilość zawartych w nich składników odżywczych, a tym samym wpływ danego produktu na zdrowie. Efektem tego są rankingi, które przedstawiają najlepsze, najzdrowsze, najtańsze czy też najgorsze dania. 

Jednym z takich rankingów jest Nutritional Fitness (NF) przygotowany przez zespół naukowców z Korei Południowej i USA. Badacze uwzględnili w nim produkty, które mają najlepszy wpływ na organizm człowieka i pozwalają mu zaspokoić wszystkie potrzeby żywieniowe. Jak się okazuje, pierwsze miejsce na tym zaszczytnym podium zajmują surowe migdały, które wyprzedziły czerymoję i karmazyn altantycki.
 

To najsmaczniejsza odmiana ziemniaka. Polacy wybierają pierwsze lepsze Połóż na kanapkę z serem. Chrupiący dodatek uwolni zdrowotną moc

Zamiast chipsów wybierz migdały. Twój organizm będzie ci wdzięczny

Polacy uwielbiają przekąski! Bierzemy je do kina, na imprezę, czy wieczór przed telewizorem. Lubimy podjadać między posiłkami i często wybieramy coś chrupiącego, o intensywnym smaku. Niestety, najczęściej są to chipsy, które mają ogromne ilości tłuszczu i konserwantów, a ich regularne jedzenie może osłabiać odporność, powodować tycie, a nawet zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Lepiej więc nie stawiać przed organizmem takich wyzwań i zamiast po chipsy sięgnąć po migdały, które nie tylko zaspokoją chęć na "przekąszenie czegoś", ale również korzystnie wpłyną na zdrowie. W końcu to najzdrowszy produkt na świecie!

Surowe migdały zawierają szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych. W swoim składzie mają witaminy z grupy B, wit. E, A, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk oraz fosfor. To nie koniec, bo zawierają też przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe. Niestety, przy tym wszystkim cechują się dość wysoką kalorycznością, wynoszącą prawie 600 kcal na 100 g produktu. Mimo tego polecane są również osobom na diecie, ponieważ są wysokoenergetyczne i odżywcze, a to oznacza, że zjedzenie ich (nawet w niewielkich ilościach) skutecznie zaspokoi głód i zahamuje apetyt. 

Czytaj też: To ciasto jest najlepsze na świecie! Polski wypiek zwyciężył w rankingu
 

Co daje jedzenie surowych migdałów?

Jedzenie surowych migdałów to nie tylko świetny sposób na zaspokojenie apetytu. Z uwagi na zawartość wielu cennych składników odżywczych wywierają one niezwykle korzystny wpływ na cały organizm:

  1. Wzmacniają naczynia krwionośne.
  2. Obniżają ciśnienie krwi.
  3. Regulują nastrój zmniejszając ryzyko depresji.
  4. Wzmacniają odporność.
  5. Minimalizują ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru lub zawału serca.
  6. Zapobiegają odkładaniu się w organizmie złego cholesterolu

Jeśli więc chcesz w jak najlepszym stopniu zadbać o swoje zdrowie, ale nie możesz się oprzeć wieczornemu podjadaniu - sięgnij po surowe migdały, które możesz kupić praktycznie w każdym sklepie.

Migdały
fot. Canva/ Lecic