To najlepsza przekąska, a Polacy wolą chipsy. Jest zdrowsza niż owoce
Wieczorny seans przed telewizorem lub spotkanie z przyjaciółmi nieodłącznie wiąże się z przekąskami. Najczęściej wybieramy chipsy, nieco rzadziej paluszki lub orzeszki. Jest jednak pewna przekąska, która powinna zająć miejsce niezdrowych przysmaków. Surowe migdały są nie tylko pyszne, ale i zdrowe - wręcz idealne do chrupania.
Surowe migdały najzdrowszym produktem na świecie
Dietetycy, naukowcy i specjaliści do spraw żywienia prześcigają się w propozycjach najlepszych diet, które korzystnie wpłyną na cały nasz organizm. Dostępne na rynku produkty poddawane są licznym analizom i badaniom, by w jak najdokładniejszy sposób określić ilość zawartych w nich składników odżywczych, a tym samym wpływ danego produktu na zdrowie. Efektem tego są rankingi, które przedstawiają najlepsze, najzdrowsze, najtańsze czy też najgorsze dania.
Jednym z takich rankingów jest Nutritional Fitness (NF) przygotowany przez zespół naukowców z Korei Południowej i USA. Badacze uwzględnili w nim produkty, które mają najlepszy wpływ na organizm człowieka i pozwalają mu zaspokoić wszystkie potrzeby żywieniowe. Jak się okazuje, pierwsze miejsce na tym zaszczytnym podium zajmują surowe migdały, które wyprzedziły czerymoję i karmazyn altantycki.
Zamiast chipsów wybierz migdały. Twój organizm będzie ci wdzięczny
Polacy uwielbiają przekąski! Bierzemy je do kina, na imprezę, czy wieczór przed telewizorem. Lubimy podjadać między posiłkami i często wybieramy coś chrupiącego, o intensywnym smaku. Niestety, najczęściej są to chipsy, które mają ogromne ilości tłuszczu i konserwantów, a ich regularne jedzenie może osłabiać odporność, powodować tycie, a nawet zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Lepiej więc nie stawiać przed organizmem takich wyzwań i zamiast po chipsy sięgnąć po migdały, które nie tylko zaspokoją chęć na "przekąszenie czegoś", ale również korzystnie wpłyną na zdrowie. W końcu to najzdrowszy produkt na świecie!
Surowe migdały zawierają szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych. W swoim składzie mają witaminy z grupy B, wit. E, A, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk oraz fosfor. To nie koniec, bo zawierają też przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe. Niestety, przy tym wszystkim cechują się dość wysoką kalorycznością, wynoszącą prawie 600 kcal na 100 g produktu. Mimo tego polecane są również osobom na diecie, ponieważ są wysokoenergetyczne i odżywcze, a to oznacza, że zjedzenie ich (nawet w niewielkich ilościach) skutecznie zaspokoi głód i zahamuje apetyt.
Czytaj też: To ciasto jest najlepsze na świecie! Polski wypiek zwyciężył w rankingu
Co daje jedzenie surowych migdałów?
Jedzenie surowych migdałów to nie tylko świetny sposób na zaspokojenie apetytu. Z uwagi na zawartość wielu cennych składników odżywczych wywierają one niezwykle korzystny wpływ na cały organizm:
- Wzmacniają naczynia krwionośne.
- Obniżają ciśnienie krwi.
- Regulują nastrój zmniejszając ryzyko depresji.
- Wzmacniają odporność.
- Minimalizują ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru lub zawału serca.
- Zapobiegają odkładaniu się w organizmie złego cholesterolu
Jeśli więc chcesz w jak najlepszym stopniu zadbać o swoje zdrowie, ale nie możesz się oprzeć wieczornemu podjadaniu - sięgnij po surowe migdały, które możesz kupić praktycznie w każdym sklepie.