Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Nie tylko miód to super food. Pyłek pszczeli na trawienie i wzmocnienie
Sara Karmańska
Sara Karmańska 17.05.2024 14:30

Nie tylko miód to super food. Pyłek pszczeli na trawienie i wzmocnienie

pszczelarz przy ulu
Fot. Canva/SeventyFour, Getty Images

Produkty pszczele są coraz bardziej doceniane. Mowa tu nie tylko o miodzie, który cieszy się popularnością od wielu lat, ale także o innych produktach takich jak pierzga czy pyłek. Do czego można stosować pyłek pszczeli i jakie są jego właściwości? 

Czym jest pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli jest połączeniem pyłku kwiatowego z różnych gatunków roślin zgromadzonego przez pszczoły zbieraczki oraz nektaru i śliny owadów. Następnie jest on przenoszony na tzw. obnóżach do ula, gdzie jest składany w komórkach plastra. 

Z pyłku może powstać w dalszej kolejności pierzga. Młode pszczoły wzbogacają go śliną i miodem, rozdrabniają i ubijają, a na koniec zasklepiają miodem i woskiem w komórkach plastra. W takiej komórce dochodzi później do fermentacji beztlenowej, która prowadzi do powstania konserwującego pyłek kwasu L-mlekowego. 

Wielką wartość produktów pszczelich znali już starożytni. Substancje były wykorzystywane nie tylko jako jedzenie, ale również do celów leczniczych. Także dzisiaj pyłek kwiatowy może przynieść naszym organizmom wiele korzyści.

Nie jesz mięsa? Fasola edamame to doskonałe źródło białka Zdrowy i orzeźwiający koktajl na upalne dni. Musisz go spróbować!

Skład pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli od pewnego czasu zyskuje na popularności. Nie bez powodu zyskał miano super food. Można w nim bowiem znaleźć wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do zachowania zdrowia. Pyłek pszczeli składa się głównie z białka, ale można w nim znaleźć także węglowodany i zdrowe tłuszcze. To także bogate źródło błonnika

W pyłku pszczelim znajdziemy również aminokwasy wolne i egzogenne, kwasy nukleinowe DNA i RNA, jak również związki fenolowe, antocyjanidyny, katechiny, związki triterpenowe, biotynę i kwas foliowy. Pyłek pszczeli to także bogate źródło witamin – poza witaminami P, E i C znajdziemy w niej 20-krotność ilości witaminy A w stosunku do marchwi oraz dwa razy więcej witaminy B niż w mięsie.

ZOBACZ TEŻ: Niedoceniany przysmak z PRL. Na jelita działa jak balsam

Właściwości zdrowotne pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli ma wszechstronne zastosowanie i może być stosowany w przypadku wielu chorób. Nie tylko eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych, ale również pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, doprowadza do spadku wagi u osób otyłych, wzmacnia organizm, zwiększa liczbę czerwonych krwinek i poziom żelaza w surowicy

Ponadto pyłek pszczeli może być także stosowany:

  • u dzieci z zaburzeniami odżywiania, brakiem apetytu lub opóźnionym rozwojem;
  • w przypadku schorzeń przewodu pokarmowego;
  • w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej;
  • w stanach zapalnych wątroby;
  • w leczeniu alkoholizmu;
  • w przypadku stresu i przepracowania;
  • dla poprawy krążenia i wzmocnienia naczyń krwionośnych;
  • w leczeniu chorób alergicznych;
  • dla podniesienia odporności organizmu;
  • w schorzeniach gruczołu krokowego;
  • w leczeniu cukrzycy;
  • na płodność, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.
pyłek pszczeli i miód
Fot. Canva/yasuhiroamano, Getty Images
miód i pyłek pszczeli
Fot. Canva/pixelshot