Sekretna zaleta truskawek. To się dzieje, gdy jemy je codziennie
Lato nieodłącznie kojarzy się nam ze świeżymi owocami. Wśród najpopularniejszych sezonowych przysmaków królują truskawki, które już za chwilę znajdziemy w dobrej cenie w każdym sklepie i na każdym bazarku. Kryją one pewien sekret i wiele właściwości prozdrowotnych.
Truskawki letnim smakołykiem
Truskawki wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Nic więc dziwnego, że stanowią jeden z najpopularniejszych letnich owoców. Pierwsze z nich pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Sezon trwa do połowy lipca, a czasami nawet dłużej, o ile pogoda dopisuje. Aby zachować ich smak na dłużej, z powodzeniem można je mrozić do późniejszego wykorzystania.
Truskawki mogą znaleźć szerokie zastosowanie w kuchni, choć najczęściej są wykorzystywane jako składnik deserów. Można je jeść na surowo, ale sprawdzą się także jako składnik koktajli, ciast, sałatek, a nawet zup czy przystawek. Owoce są także wykorzystywane w przetworach takich jak dżemy, kompoty, konfitury czy marmolady.
Dlaczego warto jeść truskawki?
Truskawki cechują się niskim indeksem glikemicznym, a w dwóch garściach tego owocu, czyli 150 gramach, znajduje się zaledwie 50 kcal. Dzięki swojej budowie i temu, że składają się w 90 proc. z wody, działają na ciało oczyszczająco. To także pomysł na słodką przekąskę dla osób starających się odchudzać – owoce zawierają w swoim składzie pektyny, które ułatwiają pracę jelitom.
Truskawki wspierają także układ odpornościowy za sprawą kwasu elagowego, a do posiadają fitoncydy, które mają silne właściwości bakteriobójcze. Dodatkowo wykazano, że owoce mają właściwości pomagające w obniżeniu “złego” cholesterolu LDl i trójglicerydów. Antocyjany z jednej strony odpowiedzialne są za wyjątkowy kolor truskawek, a z drugiej zmniejszają prawdopodobieństwo tworzenia się blaszek miażdżycowych.
ZOBACZ TEŻ: Tani owoc pomaga w chorobach dróg moczowych. Jak naturalny antybiotyk
Truskawki – moc zalet dla zdrowia
Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa. W tych owocach kryje się prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Mało kto wie jednak o tym, że truskawki są lepszym źródłem witaminy C niż kojarzone z nią cytrusy. W 100 g letnich owoców znajdziemy około 70 mg tej witaminy.
W truskawkach znajdziemy również witaminy z grupy B, takie jak B1, B2, B6, PP oraz witaminę A. To także źródło żelaza, wapnia, fosforu, potasu, magnezu i manganu. Jedzenie truskawek może zatem chronić przed anemią, wzmacniać kości, obniżać ciśnienie krwi, koić nerwy, a także poprawiać pamięć.