Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Sekretna zaleta truskawek. To się dzieje, gdy jemy je codziennie
Sara Karmańska
Sara Karmańska 07.05.2024 13:11

Sekretna zaleta truskawek. To się dzieje, gdy jemy je codziennie

Kobieta je truskawki
Fot. Pexels/SHVETS production

Lato nieodłącznie kojarzy się nam ze świeżymi owocami. Wśród najpopularniejszych sezonowych przysmaków królują truskawki, które już za chwilę znajdziemy w dobrej cenie w każdym sklepie i na każdym bazarku. Kryją one pewien sekret i wiele właściwości prozdrowotnych.

Truskawki letnim smakołykiem

Truskawki wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Nic więc dziwnego, że stanowią jeden z najpopularniejszych letnich owoców. Pierwsze z nich pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Sezon trwa do połowy lipca, a czasami nawet dłużej, o ile pogoda dopisuje. Aby zachować ich smak na dłużej, z powodzeniem można je mrozić do późniejszego wykorzystania.

Truskawki mogą znaleźć szerokie zastosowanie w kuchni, choć najczęściej są wykorzystywane jako składnik deserów. Można je jeść na surowo, ale sprawdzą się także jako składnik koktajli, ciast, sałatek, a nawet zup czy przystawek. Owoce są także wykorzystywane w przetworach takich jak dżemy, kompoty, konfitury czy marmolady.

krojenie truskawek.jpg
Fot. Canva/natalie_board, Getty Images
Żółciak siarkowy
Grzyb, który smakuje jak kurczak. Polacy omijają go szerokim łukiem
Kolendra w kuchni
Ta zielenina to samo zdrowie. Jeżeli jej nie znosisz, przyczyna jest w genach

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki cechują się niskim indeksem glikemicznym, a w dwóch garściach tego owocu, czyli 150 gramach, znajduje się zaledwie 50 kcal. Dzięki swojej budowie i temu, że składają się w 90 proc. z wody, działają na ciało oczyszczająco. To także pomysł na słodką przekąskę dla osób starających się odchudzać – owoce zawierają w swoim składzie pektyny, które ułatwiają pracę jelitom.

Truskawki wspierają także układ odpornościowy za sprawą kwasu elagowego, a do posiadają fitoncydy, które mają silne właściwości bakteriobójcze. Dodatkowo wykazano, że owoce mają właściwości pomagające w obniżeniu “złego” cholesterolu LDl i trójglicerydów. Antocyjany z jednej strony odpowiedzialne są za wyjątkowy kolor truskawek, a z drugiej zmniejszają prawdopodobieństwo tworzenia się blaszek miażdżycowych.

kobieta wącha truskawkę
Fot. Canva/Dean Drobot

ZOBACZ TEŻ: Tani owoc pomaga w chorobach dróg moczowych. Jak naturalny antybiotyk

Truskawki – moc zalet dla zdrowia

Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa. W tych owocach kryje się prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Mało kto wie jednak o tym, że truskawki są lepszym źródłem witaminy C niż kojarzone z nią cytrusy. W 100 g letnich owoców znajdziemy około 70 mg tej witaminy

W truskawkach znajdziemy również witaminy z grupy B, takie jak B1, B2, B6, PP oraz witaminę A. To także źródło żelaza, wapnia, fosforu, potasu, magnezu i manganu. Jedzenie truskawek może zatem chronić przed anemią, wzmacniać kości, obniżać ciśnienie krwi, koić nerwy, a także poprawiać pamięć

kobieta je truskawki
Fot. Canva/Valerii Honcharuk, Valerii Honcharuk