W Danii zakazana, a w Polsce to hit. Tajemnica piekielnej zupki
Z pozoru niewinne danie instant wywołuje wiele kontrowersji. Buldak, zupka w formie makaronu do zalania wrzątkiem, została wycofana ze sprzedaży w Danii. Powodem są obawy o szkodliwe działanie dla zdrowia. W Polsce możemy kupić ją bez problemu, nawet w Lidlu czy Biedronce. Czy rzeczywiście trzeba jej unikać? Sprawdzamy.
Czym jest kapsaicyna?
W Danii wycofano ze sprzedaży zupkę Buldak , produkowaną przez firmę Samyang. Powodem była bardzo wysoka zawartość kapsaicyny. Kapsaicyna to naturalny związek chemiczny , który nadaje jedzeniu ostry smak. Wywołuje uczucie pieczenia, znane m.in. ze smaku papryczek.
Eksperci z Danii uznali, że zawartość kapsaicyny w tej zupce jest tak wysoka, że może powodować zatrucia . W uzasadnieniu czytamy, że taka dawka może być niebezpieczna zwłaszcza dla dzieci i seniorów.
Zupka, którą wycofała Dania, jest bez problemu dostępna w Polsce . Znajdziemy ją na półkach wielu sklepów, a ostatnio była dostępna m.in. w Lidlu. Ma kilka poziomów ostrości. Zdobywa popularność zwłaszcza wśród nastolatków, a zjedzenie całej uznawane jest za duży wyczyn , którym można pochwalić się w internecie.
Czy rzeczywiście kapsaicyna z zupki Buldak jest groźna dla zdrowia dzieci i seniorów?
Kapsaicyna a zdrowie: wady i zalety
W badaniach naukowych udowodniono, że kapsaicyna w rozsądnych dawkach ma pozytywny wpływ na zdrowie , a o jej przedawkowanie jest niezwykle trudno. Z przeglądu publikacji na ten temat wynika, że składnik ten ma wiele prozdrowotnych właściwości :
- wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego,
- pomaga regulować poziom cukru we krwi,
- działa przeciwzapalnie,
- wspomaga odchudzanie ,
- w małych dawkach obniża ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka,
- działa przeciwbólowo - jest składnikiem wielu leków, jako dodatek do odżywek zapobiega wypadaniu włosów,
- sugeruje się, że zmniejsza ryzyko nowotworów.
A jakie są potencjalne szkodliwe działania wysokich dawek kapsaicyny?
- bolesne, aż do granicy bólu, uczucie pieczenia w ustach i przewodzie pokarmowym,
- bolesne podrażnienie żołądka,
- wywoływanie biegunek i wymiotów,
- trudności w złapaniu oddechu i pojawienie się uporczywej czkawki,
- negatywny wpływ na błonę śluzową żołądka.
Jak podkreślają jednak eksperci, o przedawkowanie kapsaicyny jest niezwykle trudno, a większość przykrych dolegliwości mija po krótkim czasie .
Pamiętajmy, że zawartość kapsaicyny w wycofanych przez Danię zupkach jest rzeczywiście niezwykle wysoka , a dla przeciętnej osoby zjedzenie całego talerza jest wręcz niemożliwe z powodu potężnego pieczenia, jaki wywołuje ten składnik. U wrażliwych osób mogą zatem wystąpić bolesne powikłania , a dla osób chorych może być to groźne dla zdrowia. To danie, którego lepiej unikać, jeżeli nie jesteśmy przyzwyczajeni do ostrych potraw.
Jak złagodzić ból i pieczenie po ostrych potrawach?
Spożywanie papryczek lub bardzo pikantnych potraw to dla wielu osób przyjemność, ale często wiąże się też z nieprzyjemnym uczuciem pieczenia i bólem, który utrzymuje się długo po zjedzeniu. Co zrobić, by złagodzić te dolegliwości?
Choć w pierwszym odruchu najczęściej sięgamy po wodę, jest to błędem. Woda może wręcz pogorszyć sytuację. Ból po zjedzeniu ostrych potraw najskuteczniej złagodzimy napojem mlecznym : samym mlekiem, jogurtem, kefirem lub maślanką.