Robisz rosół? Weź foremki na kostki lodu. Kapitalny pomysł
Rosół jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych dań polskiej kuchni. Zupa nie tylko smakuje, ale również może leczyć. Warto jednak znać i stosować ten prosty trik, gdy zrobimy nieco za dużo tej pysznej zupy.
Rosół stałym bywalcem polskich stołów
Rosół w wielu polskich domach jest cotygodniową tradycją. Wiele osób nie potrafi sobie wręcz wyobrazić niedzielnego obiadu bez miski parującego rosołu. Bardzo często kolejnego dnia zupa zmienia się w pomidorową, ale wiele osób to właśnie rosół ceni sobie najbardziej ze wszystkich zup.
Tłusty rosół, ugotowany na mięsie wołowym lub z kury, z dużą ilością warzyw, ma w sobie najwięcej właściwości cennych dla zdrowia. Dla zwiększenia efektu warto dodać na talerz źródło witaminy C, która ze względu na długie gotowanie w większości znika z rosołu. Może to być zielona pietruszka, koperek, lubczyk lub kolendra.
Najlepsza ryba, a Polacy prawie jej nie znają. Jest najzdrowsza i tania Nie jesz mięsa? Fasola edamame to doskonałe źródło białkaWłaściwości zdrowotne rosołu
Właściwości zdrowotne rosołu są znane od setek lat. Zupa zawiera takie składniki jak selen, fosfor, wapń, żelazo, magnez i witaminy A, E, B2 i B12. Cennym składnikiem rosołu jest także kolagen, który świetnie wpływa na stawy, kości i kondycję skóry. To także cenne źródło potasu, który reguluje ciśnienie i wpływa korzystnie na gospodarkę wodną organizmu.
Nawet mała porcja ciepłej zupy rozgrzewa, a ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga odporność i pozytywnie wpływa na układ trawienny. Jakby tego było mało, rosół ma pozytywny wpływ na stawy i kości. Zupa pomoże też gładko przejść przez przeziębienie.
ZOBACZ TEŻ: Zdrowy i orzeźwiający koktajl na upalne dni. Musisz go spróbować!
Zostało trochę rosołu? Koniecznie wykorzystaj ten trik
Jeśli zostało ci trochę rosołu, warto go zamrozić na później, do dalszego wykorzystania. Można to zrobić przy wykorzystaniu torebek strunowych. Wtedy, jeśli będziemy potrzebowali do przepisu szklankę rosołu, wystarczy sięgnąć do zamrażalnika.
Innym sposobem jest prosty trik z foremką do kostek lodu. Wystarczy wlać schłodzony rosół do foremek i… gotowe. Takie zamrożenie rosołu ma kilka przewag nad zamrożeniem porcji w dużym worku. Po pierwsze kostki rosołu dużo łatwiej rozmrozić niż duży blok. Po drugie, mniejsze porcje pozwolą na wybranie dokładnie takiej ilości rosołu, jaka będzie potrzebna do przygotowania danej potrawy. Czasami nawet jedna kostka nada potrawie lepszy smak.
Mrożony rosół można przechowywać nawet do 6 miesięcy.