Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie W PRL był w każdej kuchni. Dziś sprawdzi się jak najdroższy sprzęt
Fot. Wikimądrala/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

W PRL był w każdej kuchni. Dziś sprawdzi się jak najdroższy sprzęt

6 maja 2024
Autor tekstu: Sara Karmańska

Z latami PRL-u wiele osób łączy nutkę nostalgii, a jej częścią są często smaki i zapachy. Jeden ze sprzętów, które dobrze pamiętamy z dawnych kuchni, właśnie wraca do łask.

Kultowe sprzęty AGD z PRL-u

Moda na vintage i retro wciąż jest aktualna, a jej przejawem są wracające do domów meble i wyposażenie wnętrz. Wśród kultowych sprzętów AGD z czasów PRL-u można wymienić między innymi:

  • pralkę Franie – rewolucyjną jak na swoje czasy,
  • elektryczny młynek do kawy,
  • sokowirówkę,
  • termowentylator Farel , popularnie nazywany “farelką”, który służył do dogrzewania mieszkania;
  • odkurzacz “jamnik” , który był niezbędnym elementem każdego gospodarstwa domowego. W wielu domach wykorzystywane są do dziś, w dużej mierze z powodu ich niezniszczalności,
  • maszynę do szycia Łucznik,
  • prodiż – spełniał funkcję piekarnika, o którym zwykle można było tylko pomarzyć. Prodiż świetnie zastępował jednak ten brakujący sprzęt w kuchni , pozwalając na pieczenie ciast, mięs i pasztetów. Wykorzystywano go także do duszenia i rozmrażania potraw.
Jedzenie z grilla może być zdrowsze. Wystarczy jedna drobna zmiana
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspomaga układ trawienny i wspiera odchudzanie

Prodiż po latach wraca do polskich kuchni

Prodiże swego czasu cieszyły się ogromną popularnością i były częścią wyposażenia wielu polskich domów. Urządzenie jest niewielkie, co w małych kuchniach było bezcenne. Choć dziś wiele osób pozbyło się prodiży ze swoich domów, to ostatnim czasie ten “ thermomix z czasów PRL-u ” wraca do łask .

Wystawa zmechanizowanego sprzętu gospodarstwa domowego, Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe.jpg
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Za jego używaniem przemawia nie tylko wygoda, ale również możliwości, jakie daje podczas gotowania . Współczesne prodiże nie różnią się zbytnio od swoich poprzedników. Nadal dużym ułatwieniem w gotowaniu jest słynny szklany wizjer, który pozwala na obserwowanie stopnia przygotowania potrawy.

ZOBACZ TEŻ: Comfort food prosto z PRL. Te przekąski z dawnych lat poprawią ci nastrój

Zalety prodiżu: ten sprzęt to prawdziwy multicooker

Prodiż jest prekursorem współczesnych multicookerów . Jeżeli wciąż mamy go w piwnicy lub na strychu, może posłużyć bardziej za eksponat muzealny. Lepiej skusić się na nowoczesny prodiż, który będzie bardziej energooszczędny, a nadal zaoferuje wszelkie zalety swojego pierwowzoru:

  • wielofunkcyjność – pozwala na pieczenie, zapiekanie, gotowanie i duszenie potraw,
  • oszczędność finansową – zużywa znacznie mniej energii niż piekarniki elektryczne,
  • oszczędność miejsca – ma znacznie mniejsze rozmiary niż piekarnik, dlatego świetnie sprawdza się jako jego zamiennik w przypadku niewielkich przestrzeni,
  • prodiż świetnie sprawdzi się jako urządzenie, które można wykorzystać również poza domem , na przykład podczas kempingu – wystarczy jedynie dostęp do prądu.
Stoisko ze sprzętem AGD, Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe.jpg
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Te ryby to złoto dla zdrowia! Wprowadź je do jadłospisu i poczuj się lepiej
Niezwykle zdrowe i coraz droższe! Za te warzywa zapłacimy więcej
Obserwuj nas w
autor
Sara Karmańska

Z wykształcenia filmoznawczyni i… inżynier budownictwa. Od zawsze czuła jednak, że zawodową przyszłość chce związać z pisaniem. Wielbicielka filmów, seriali i popkultury. W czasie wolnym, jeśli akurat czegoś nie ogląda, spędza czas przy grach planszowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy