Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Zbierz je w lesie i zrób syrop. Skarby na odporność i trawienie
Sara Karmańska
Sara Karmańska 16.05.2024 13:34

Zbierz je w lesie i zrób syrop. Skarby na odporność i trawienie

Kobieta w lesie
Fot. Canva/AnnaStills

Maj to sezon na młode pędy sosny, a czerwiec na młode szyszki sosny. Te składniki można wykorzystać do stworzenia aromatycznych syropów, konfitur, nalewek, a nawet galaretek. Tak przygotowane specjały nie tylko dobrze smakują, ale mają także prozdrowotne właściwości. 

Syrop z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny są naturalnym skarbem, który ma bardzo wiele do zaoferowania. Warto skorzystać z sezonu i przygotować przetwory, które z powodzeniem mogą służyć przez cały rok. Szczególnie dobrze sporządzić leczniczy syrop, który stanowi cenną broń w walce z przeziębieniami, które często przydarzają się jesienią. 

Syrop sosnowy jest także dostępny w aptekach, między innymi pod nazwą Pini. Jednak wykonanie go samodzielnie w domu jest dziecinnie proste – wystarczy umyć i pokroić na plasterki zebrane szyszki, a następnie rozgnieść je, by przyspieszyć proces wypuszczania soku. Później trzeba już tylko ułożyć je warstwami w słoiku, przesypując je cukrem, a na koniec dodać odrobinę wody. Tak przygotowany słoik odstawiamy na maksymalnie 3 tygodnie w nasłonecznione miejsce. Następnie wystarczy już tylko przecedzić miksturę do słoiczka lub butelki, dokładnie zakręcić i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Zdrowy i orzeźwiający koktajl na upalne dni. Musisz go spróbować! Jak rozpoznać polskie truskawki? Nie daj się nabrać

Zbieranie młodych szyszek sosny

Sezon na młode szyszki sosny zaczyna się w połowie maja. Kwiatostany sosnowe można zbierać aż do końca czerwca. Jeśli chcemy zaopatrzyć się w ten składnik, warto wybierać drzewa położone z dala od dróg i często uczęszczanych szlaków. W innym przypadku możemy nazbierać szyszki, które będą brudne i pełne zanieczyszczeń. 

Najlepiej zbierać małe, miękkie i zielone szyszki, które będą wydzielać przyjemny żywiczny zapach. Do ich zrywania warto założyć rękawiczki. Warto zabrać ze sobą także sekator albo bardzo ostry nóż. Należy pamiętać, że jeśli zbieramy młode pędy, nie możemy ogołocić z nich rośliny, ponieważ możemy jej zaszkodzić. Z tego samego powodu nie powinniśmy zbierać szyszek w ilościach hurtowych. Zebrane kwiatostany można później wykorzystać w kuchni do przygotowania wielu smacznych i zdrowych przetworów. 

ZOBACZ TEŻ: Grzyb, który smakuje jak kurczak. Polacy omijają go szerokim łukiem

Na co pomagają młode szyszki sosny?

Przetwory z młodych szyszek sosny mają w sobie wiele cennych składników, które sprawiają, że warto po nie sięgać. Dzięki zawartym w nich witaminom C i A oraz flawonoidom wzmacniają odporność, poprzez stymulację układu immunologicznego, co chroni przed infekcjami i przeziębieniami. Ponadto szyszki mają działanie wykrztuśne, dlatego są nieocenionym wsparciem podczas kaszlu i bólu gardła, ponieważ pomagają udrożnić drogi oddechowe. 

Młode szyszki sosny sprawdzą się także w przypadku innych dolegliwości. Regulują pracę układu trawiennego, poprawiając trawienie i łagodząc dolegliwości żołądkowe, a także dają zastrzyk energii dzięki bogactwu witamin z grupy B i minerałom, jak również działają przeciwzapalnie, pomagając w walce ze stanami zapalnymi w organizmie i łagodząc bóle stawów i mięśni. 

młode szyszki.jpg
Fot. Canva/Зображення користувача Olko1975
młode szyszki (2).jpg
Fot. Canva/mputsylo