Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Ciągle masz chęć na kwaśne potrawy? To objaw niedoboru ważnej witaminy
Sara Karmańska
Sara Karmańska 23.04.2024 14:47

Ciągle masz chęć na kwaśne potrawy? To objaw niedoboru ważnej witaminy

Kobieta i kiszone ogórki
Fot. Cottonbro Studio/Pexels/Canva

Organizm ma wiele sposobów, by przekazać nam, że dzieje się coś niepokojącego. Najpotężniejszy sygnał to ból, który może sugerować, że należy udać się do lekarza. Szczególnie jeśli dolegliwość jest silna i długotrwała. Inne znaki wysyłane przez organizm są jednak nieco bardziej subtelne. To np. ochota na konkretne produkty lub smaki.

Zachcianki sygnałem od oragnizmu

Częste zachcianki na konkretne jedzenie mogą obiegowo i stereotypowo kojarzyć się z okresem ciąży, ale wszyscy wiemy, że mogą pojawić się w każdej chwili u każdej osoby. Mogą również wskazywać na pewne problemy, jakie zachodzą w organizmie.

Nawracająca ochota na dany typ produktu może być bowiem sygnałem od organizmu, że pojawiły się niedobory cennych składników, takich jak minerały i witaminy.

Warto jednak mieć na uwadze, że nie po każdej zachciance należy sięgać po odpowiednią suplementację. To, czy rzeczywiście zmagamy się z niedoborami składników odżywczych, powinno zostać ocenione na podstawie odpowiednich badań lub wizyty u lekarza. Jak podkreślają specjaliści, suplementy powinny być przyjmowane pod kontrolą lekarza lub dietetyka, a nigdy na własną rękę.

Comfort food prosto z PRL. Te przekąski z dawnych lat poprawią ci nastrój Eliksir młodości. Pij go codziennie, a stawy i jelita będą ci wdzięczne

Ciągnie cię do kiszonek? Organizm daje ci znać coś ważnego

Jeśli wyjątkowo często ciągnie cię do produktów kwaśnych, takie jak choćby kiszonki, może to oznaczać, że w twoim organizmie jest za mało witaminy C. Być może poprzez taką zachciankę organizm sugeruje, aby zadbać o jego odporność. To właśnie w produktach takich jak kiszone ogórki, kapusta czy owoce cytrusowe znajduje się najwięcej witaminy C.

Niedobory witaminy C mogą wynikać z niewłaściwej diety lub zaburzeń jej wchłaniania. Pewne grupy osób wymagają także jej większej podaży. Zależy to np. od stylu życia i chorób. Zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy wzrasta bowiem w przypadku palaczy, osób żyjących w przewlekłym stresie oraz diabetyków

ZOBACZ TEŻ: Te produkty są nieocenione w walce z cholesterolem! Musisz po nie sięgnąć

Witamina C – jakie są skutki niedoboru?

Witamina C wpływa pozytywnie nie tylko na odporność, ale jest także silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Zmniejsza uszkodzenia komórek wynikające z chorób czy procesów starzenia. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi i reguluje stężenie glukozy

Objawami niedoboru witaminy C są między innymi podatność na infekcje, osłabienie organizmu, anemia, stany zapalne dziąseł oraz osłabienie naczyń krwionośnych. W dawnych czasach bardzo poważną chorobą wynikającą z niedoboru tego składnika był szkorbut, którego objawami są między innymi krwawienie dziąseł i wypadanie zębów. Dziś ta choroba raczej już nie występuje.

kiszonki, fot. Canva Marcin Jucha.jpg
Fot. Canva/Marcin Jucha
kiszonki, fot. Canva Alex Donin foodphotographer.jpg
Fot. Canva/Alex Donin foodphotographer