Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Czekolada po terminie. Czy można zjeść całą tabliczkę?
Fot. Alice S. / BSIP / Eastnews

Czekolada po terminie. Czy można zjeść całą tabliczkę?

18 czerwca 2024
Autor tekstu: Łukasz Jadaś

Masz nagłą ochotę na coś słodkiego, a w domu jest tylko czekolada po dacie ważności. Czy można ją zjeść? A może to niebezpieczne dla zdrowia? Dla amatorów słodyczy mamy dobre wiadomości. W większości przypadków czekolada wciąż nadaje się do spożycia. Jest tylko jedno "ale".

Co się stanie, gdy zjesz czekoladę po terminie?

Tak naprawdę zwykłe czekolady, zarówno gorzkie, jak i mleczne, nie mają daty ważności typu "należy spożyć do" . Z reguły mają datę "najlepiej spożyć przed" . Różnica między tymi zapisami jest ogromna.

W przypadku produktu z oznaczeniem "należy spożyć do", nie należy go jeść po wskazanej dacie . Jeżeli jednak widzimy datę "najlepiej spożyć przed", to zjedzenie będzie bezpieczne .

Większość czekolad, zarówno mlecznych, jak i gorzkich, ma właśnie datę typu "należy spożyć do". Oznacza to, że po wskazanym terminie czekolada może smakować gorzej i nie tak, jak chciał tego producent . Nie zaszkodzi jednak naszemu zdrowiu i po zjedzeniu jej w rozsądnym czasie po tej dacie nic się nam nie stanie .

Projekt bez nazwy - 2024-06-18T112600.183.jpg
Fot. Canva/BilionPhotos

Szacuje się, że czekolady mleczne i gorzkie zachowują walory smakowe nawet trzy miesiące po wskazanej na opakowaniu dacie . Najbardziej bezpieczna jest ciemna czekolada. Im mniej składników typu mleko , cukier czy owoce (w postaci dodatków lub nadzienia), tym czekolada dłużej zachowuje swoje właściwości.

A co jeżeli na czekoladzie pojawi się biały osad? Wtedy trzeba przyjrzeć mu się bardzo uważnie.

Jagodzianki jak 100 lat temu. Wskazówki Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Herbata "po czesku" smakuje nieziemsko. Latem można pić z wodą gazowaną

Biały osad na czekoladzie. Jak rozpoznać, czy czekolada się zepsuła?

Czasami na czekoladach może pojawić się biały nalot przypominający pył . Niektórzy mylą go nawet z pleśnią. W rzeczywistości jest to tłuszcz , który wykrystalizował się podczas długiego przechowywania. Dzieje się to wtedy, gdy czekolada delikatnie rozpuszcza się, a potem zastyga ponownie .

Projekt bez nazwy - 2024-06-18T112811.554.jpg
Fot. Canva/Goir

Taką czekoladę można nadal zjeść i nie jest to niebezpieczne. Zmienić mogą się jedynie jej walory smakowe: czekolada może smakować mniej intensywnie, nieco mdło . Może mieć też mniej przyjemną teksturę. Jeżeli jednak nam to nie przeszkadza, to czekoladę taką można jeść śmiało.

Jeżeli jednak biały osad na czekoladzie rozprzestrzenił się na całe opakowanie i towarzyszą mu małe włoski, to czerwona lampka powinna zapalić się od razu .

Takiej czekolady lepiej nie jedz

Jak poznać, że czekolada na pewno nie nadaje się do jedzenia i trzeba zrezygnować z deseru ? To z reguły od razu rzuci się w oczy. Nie jedz czekolady "po terminie", jeżeli zauważysz:

  • pleśń - warstwa nietypowego osadu, któremu towarzyszą niewielkie włoski,
  • rozlaną warstwę przykro pachnącego płynu o konsystencji syropu,
  • kwaśny lub cierpki smak,
  • zapach stęchlizny,
  • widoczne nietypowe dziurki w czekoladzie - może oznaczać to mole spożywcze.

Sygnały te oznaczają, że nie należy ryzykować jedzenia takiej czekolady . Trzeba pogodzić się z utratą i po prostu ją wyrzucić, by nie narażać siebie i nikogo z domowników.

Najzdrowsza zielenina, a Polacy wolą sałaty. Przez PRL o niej zapomniano
Lidl kusi smakoszy. 80 zł mniej za przydatny sprzęt do kuchni
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Jadaś

Redaktor portalu Silver.Lelum.pl. Zajmuje się tematyką społeczną, kulturalną i rozrywkową w kontekście pokolenia silversów. Napisz do mnie na adres lukasz.jadas@iberion.pl.
 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy