Czy wielkanocny żurek jest zdrowy? Eksperci zajrzeli do garnków
Żurek to zupa, której żadnemu Polakowi przedstawiać nie trzeba. Podawany z jajkiem, ziemniakami, tworzony na naturalnym zakwasie, czy nieco mniej naturalnych sklepowych środkach, to definitywnie król polskich wielkanocnych stołów. Tylko czy żurek wielkanocny w ogóle jest zdrowy? Eksperci przyjrzeli się tej tematyce z bliska.
Wartości odżywcze żurku
Ponoć o gustach się nie dyskutuje, więc pomińmy temat tego, kto i jak podaje żurek. Zapewne wywiązałaby się z tego całkiem długa dyskusja, w której trudno byłoby wyłonić zwycięzcę. Zamiast rozwodzić się nad tym, czy żurek lepiej smakuje z jajkiem, czy z ziemniakami, zastanówmy się, czy w ogóle jest on zdrowy?
Eksperci twierdzą, że żurek wielkanocny to zupa korzystnie wpływająca na nasze zdrowie. Mało tego, może on doskonale wspomagać leczenie przeziębienia. Nie chodzi tutaj wyłącznie o właściwości rozgrzewające. Żurek uważany jest za naturalny probiotyk, dlatego warto spożywać go podczas antybiotykoterapii.
Czy żurek wielkanocny jest zdrowy?
Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi, czy żurek wielkanocny jest zdrowy. Wszystko zależy od formy jego przygotowania. Właściwości prozdrowotne z pewnością będzie miał żurek na zakwasie, na bazie fermentowanej mąki żytniej. Im świeższych i bardziej naturalnych składników użyjemy do przygotowania żurku, tym lepiej. Wiele osób do zakwasu dodaje czosnek i przyprawy, aby dodatkowo wzbogacić prozdrowotne właściwości zupy.
Z drugiej strony, jeśli przeholujemy z tłustymi dodatkami albo przygotujemy żurek z proszku, wówczas jego właściwości prozdrowotne… co by tu dużo mówić – będą nieco mniejsze.
ZOBACZ TAKŻE: Jak złożyć życzenia świąteczne? Nie popełnij wielkanocnej gafy
Żurek wielkanocny to smaczna bomba witaminowa
Eksperci nie mają wątpliwości, jedzenie żurku wielkanocnego z umiarem to nie tylko uczta dla zmysłów. Tradycyjny żurek zawiera:
- błonnik pokarmowy, który pomaga w oczyszczaniu jelit i zapewnia uczucie sytości;
- baterie probiotyczne;
- witaminy z grupy B i niacynę, dzięki czemu korzystnie wpływa na funkcjonowanie mięśni;
- mikroelementy typu: cynk, miedź, potas, mangan i wapń, które wspierają obniżenie cholesterolu, wspomagają pracę serca oraz wzmacniają kości i mięśnie.
Żurek wielkanocny wbrew obiegowej opinii nie zakwasza organizmu. Zawarty w nim kwas mlekowy wspomaga regulację pH w jelitach. Niestety żurek wielkanocny, chociaż smaczny, nie jest przeznaczony dla każdego. Nie powinny spożywać go osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym, chorobą wrzodową żołądka oraz nadkwasotą.