Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Czy wielkanocny żurek jest zdrowy? Eksperci zajrzeli do garnków
Kamil  Świętek
Kamil Świętek 30.03.2024 17:00

Czy wielkanocny żurek jest zdrowy? Eksperci zajrzeli do garnków

Żurek wielkanocny
Fot. Canva/Dar1930, Getty Images

Żurek to zupa, której żadnemu Polakowi przedstawiać nie trzeba. Podawany z jajkiem, ziemniakami, tworzony na naturalnym zakwasie, czy nieco mniej naturalnych sklepowych środkach, to definitywnie król polskich wielkanocnych stołów. Tylko czy żurek wielkanocny w ogóle jest zdrowy? Eksperci przyjrzeli się tej tematyce z bliska.

Wartości odżywcze żurku

Ponoć o gustach się nie dyskutuje, więc pomińmy temat tego, kto i jak podaje żurek. Zapewne wywiązałaby się z tego całkiem długa dyskusja, w której trudno byłoby wyłonić zwycięzcę. Zamiast rozwodzić się nad tym, czy żurek lepiej smakuje z jajkiem, czy z ziemniakami, zastanówmy się, czy w ogóle jest on zdrowy?

Eksperci twierdzą, że żurek wielkanocny to zupa korzystnie wpływająca na nasze zdrowie. Mało tego, może on doskonale wspomagać leczenie przeziębienia. Nie chodzi tutaj wyłącznie o właściwości rozgrzewające. Żurek uważany jest za naturalny probiotyk, dlatego warto spożywać go podczas antybiotykoterapii.

Żurek wielkanocny 2.png
Fot. Canva/fired1991, Getty Images
Kobieta w kuchni robi sałątkę i dolewa oliwy
Pij to codziennie i ciesz się szczupłą sylwetką. Wystarczy parę kropel
Rubinki
Zauważasz je na skórze? Biegnij do lekarza. Zagrożeni nawet 30-latkowie

Czy żurek wielkanocny jest zdrowy?

Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi, czy żurek wielkanocny jest zdrowy. Wszystko zależy od formy jego przygotowania. Właściwości prozdrowotne z pewnością będzie miał żurek na zakwasie, na bazie fermentowanej mąki żytniej. Im świeższych i bardziej naturalnych składników użyjemy do przygotowania żurku, tym lepiej. Wiele osób do zakwasu dodaje czosnek i przyprawy, aby dodatkowo wzbogacić prozdrowotne właściwości zupy.

Z drugiej strony, jeśli przeholujemy z tłustymi dodatkami albo przygotujemy żurek z proszku, wówczas jego właściwości prozdrowotne… co by tu dużo mówić – będą nieco mniejsze.

ZOBACZ TAKŻE: Jak złożyć życzenia świąteczne? Nie popełnij wielkanocnej gafy

Żurek wielkanocny to smaczna bomba witaminowa

Eksperci nie mają wątpliwości, jedzenie żurku wielkanocnego z umiarem to nie tylko uczta dla zmysłów. Tradycyjny żurek zawiera:
 

  • błonnik pokarmowy, który pomaga w oczyszczaniu jelit i zapewnia uczucie sytości;
  • baterie probiotyczne;
  • witaminy z grupy B i niacynę, dzięki czemu korzystnie wpływa na funkcjonowanie mięśni;
  • mikroelementy typu: cynk, miedź, potas, mangan i wapń, które wspierają obniżenie cholesterolu, wspomagają pracę serca oraz wzmacniają kości i mięśnie.

Żurek wielkanocny wbrew obiegowej opinii nie zakwasza organizmu. Zawarty w nim kwas mlekowy wspomaga regulację pH w jelitach. Niestety żurek wielkanocny, chociaż smaczny, nie jest przeznaczony dla każdego. Nie powinny spożywać go osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym, chorobą wrzodową żołądka oraz nadkwasotą.

Żurek wielkanocny 3.png
Fot. Canva/Dar1930, Getty Images