Fałszywe kurki w lasach. Lasy Państwowe wydały komunikat
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Widać to także na bazarach: handlarze oferują te lubiane grzyby w zawrotnych cenach. Trzeba zapłacić nawet 120 - 150 zł za kilogram. Szukając kurek samodzielnie trzeba uważać. Mniej zaawansowani grzybiarze często mylą je w lasach z trującym grzybem, zwanym “fałszywą kurką”.
Fałszywe kurki w lasach
Początkujący grzybiarze mogą pomylić kurkę z innym, bardzo podobnym grzybem. Chodzi o lisówkę pomarańczową , zwaną także fałszywą kurką albo kurką jadowitą . Oba grzyby wyglądają prawie tak samo, ale pomyłka może słono kosztować.
Lisówka pomarańczowa jest niejadalnym grzybem , który może wywołać zatrucia . Typowe objawy zjedzenia fałszywej kurki to:
- zaburzenia trawienne,
- mdłości,
- wymioty,
- biegunka,
- gorączka.
Z danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego wynika, że każdego roku do szpitali trafia kilka osób, które zatruły się lisówką pomarańczową . To grzyb typowo jesienny, ale w niektórych przypadkach może pojawić się już wcześniej.
Jak odróżnić kurkę od lisówki pomarańczowej?
Lasy Państwowe opublikowały w mediach społecznościowych komunikat, w którym wyjaśniają różnice między kurką a lisówką pomarańczową. Powodem były liczne pomyłki przy grzybobraniu . Jak je odróżnić?
Kurka:
- jest najczęściej żółta,
- pod kapeluszem ma listewki w postaci fałd,
- trzon ma wysokość do 2,5 cm, zwęża się ku dołowi
- występuje od czerwca do października
Lisówka pomarańczowa:
- ma kolor pomarańczowy lub pomarańczowo-żółty,
- pod kapeluszem ma bardzo cienkie blaszki,
- ma trzon bledszy niż barwa kapelusza,
- występuje głównie jesienią.
W razie wątpliwości podczas grzybobrania lepiej zostawić grzyby w lesie . Jeżeli zaś bardzo zależy nam na zebraniu danego grzyba, ale nie mamy pewności, czy jest jadalny, można zanieść go siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej , w której dyżury pełnią grzyboznawcy.
Ile kosztują kurki na bazarach w 2024?
Pierwsze w tym roku kurki osiągają jak na razie zawrotne ceny.
Na bazarach można je znaleźć nawet po 150 zł za kilogram . To kwestia czasu, zanim ceny nieco spadną, choć i tak nie będą należeć do najniższych. To bowiem jedne z najdroższych grzybów w Polsce.
Rok temu w sierpniu ceny kurek zaczynały się już od 35 zł za kilogram . Wiele zależy jednak od sezonu i pogody.