Letni koktajl poprawiający trawienie. Twój organizm ci za to podziękuje
Sezon letni w pełni, a to idealny moment na zbiory świeżych warzyw i owoców. Z powodzeniem można je wykorzystać nie tylko jako dodatek do posiłków czy ciast, ale także do stworzenia zdrowych, pysznych i poprawiających trawienie koktajlów. Te połączenia smaków warto znać.
Jak przemycić warzywa i owoce do swojej diety?
Choć oczywistym jest, że warzywa i owoce są zdrowe, a dieta powinna być w nie bogata, nie każdy za nimi przepada. Wielu nie sięga po te produkty ze względu na ich smak, konsystencję lub posiadane alergie, które nie zachęcają do jedzenia. Jeśli nie mamy żadnych przeciwwskazań do ich spożywania, warto urozmaicić swoją dietę o owoce i warzywa, a jednym ze sposobów, by się do nich przekonać, są koktajle i smoothie.
Warto jednak pamiętać, że niektóre z warzyw, chociażby strączkowe, takie jak fasolka szparagowa czy bób, mogą być ciężkostrawne, a wiele osób miewa po ich zjedzeniu problemy gastryczne. Na szczęście są również i takie, które wspierają układ trawienny i śmiało możemy po nie sięgnąć po zjedzeniu “cięższego” posiłku.
Największy dodatek dla seniorów. ZUS wypłaca 4113 zł Polacy rzucili się do sklepów po słone paluszki. Ważny powódLetni koktajl poprawiający trawienie
Jeśli miewasz problemy z trawieniem i szukasz sposobu, by ulżyć sobie w zdrowy i naturalny sposób - ten przepis jest dla ciebie. Koktajl poprawi nie tylko twoje samopoczucie, ale również jest pyszny. Do jego wykonania potrzebujesz:
- 300 g arbuza bez pestek,
- 1 banana,
- 1 łyżką nasion chia,
- 3 listki mięty,
- 100 ml wody.
Powyższe składniki wystarczy obrać ze skórki, pozbyć się pestek i zblendować. Opcjonalnie można dodać do koktajlu kostki lodu. Warto wspomnieć, że nasiona chia poprawiają pracę układu trawiennego, głównie ze względu na zawartość błonnika.
Bakteriobójczy koktajl na trawienie
Jeśli poprzednia propozycja nie przypadła ci do gustu, przedstawiamy kolejny sprawdzony sposób na przygotowanie pysznego koktajlu poprawiającego trawienie. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- garść rukoli,
- 2 czerwone grejpfruty,
- korzeń imbiru (ok. 2 cm) lub imbir w postaci proszku,
- szklanka wody (250 ml).
Imbir ma właściwości bakteriobójcze, ułatwia trawienie, wspomaga pracę żołądka i jelit. Z kolei grejpfruty mają mnóstwo witamin, obniżają poziom cholesterolu i wykazują właściwości przeciwgrzybiczne.