Najlepszy ryż, a Polacy nawet nie spróbują. "Najzdrowszy na świecie"
Wystarczy rzucić okiem na statystyki sprzedaży i już wiadomo, że Polacy mają jeden ulubiony ryż. Najczęściej sięgamy w sklepach po zwykły biały ryż długoziarnisty i od lat nie zmieniamy zdania. Warto jednak przynajmniej spróbować zmienić to przyzwyczajenie, bo jest jeden gatunek ryżu, który zostawia pozostałe daleko w tyle.
"Król wśród ryżów": czarny ryż to skarbnica zdrowia
Ryż czarny, bo o nim mowa, niezwykle rzadko gości na polskich stołach. Dlaczego Polacy nie wyobrażają sobie ryżu innego niż biały? Może to kwestia przyzwyczajeń po latach PRL-u , kiedy w sklepach królował tylko i wyłącznie biały? A może biały wydaje się nam po prostu bardziej apetyczny?
Niezależnie od powodów, na następnych zakupach warto sięgnąć po pudełko ryżu inne niż zwykle.
Czarny ryż to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych . Właściwie pod każdym względem wygrywa z innymi gatunkami ryżu, a gatunek biały bije wręcz na głowę. Mamy tu więcej żelaza, witaminy E, magnezu, wapnia i cynku. A przede wszystkim - więcej błonnika .
Czarny ryż - wybór na dłuższą młodość
Na półkach Lidla czy Biedronki widzimy ryże basmati, paraboiled, ryże jaśminowe, ryże brązowe, czerwone i arborio. Mimo tego wielu dietetyków uznaje właśnie czarny ryż za "króla wśród ryżów".
Swoje zalety zawdzięcza on głównie temu, że czarny ryż jest całym ziarnem . Nie jest oddzielany od łuski, jak dzieje się to z ryżem białym. Dzięki temu jest niezwykle bogaty w błonnik .
O tym, jak cenny dla organizmu to składnik, nie trzeba nikogo przekonywać. Błonnik poprawia pracę układu pokarmowego, korzystnie wpływa na wzrok, pamięć, układ krążenia , a także na stan włosów, paznokci i zębów. Jeżeli brakuje nam tego składnika, czarny ryż powinien być pierwszym wyborem do obiadu .
Ryż czarny ma w sobie też ogromną dawkę antocyjanów . Czym one są i dlaczego są tak ważne? Antocyjany to naturalne związki, które są przeciwutleniaczami. Oznacza to, że dzięki nim czarny ryż działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Spowalnia także procesy starzenia się organizmu.
Czarny ryż na obiad: do czego pasuje?
Czarnego ryżu nie trzeba się bać. Z powodzeniem może zastąpić on ryż biały we właściwie każdym daniu obiadowym . Co więcej, może nadać naszym ulubionym potrawom charakteru i dodatkowego smaku. Czarny ryż jest bowiem bardziej wyrazisty od białego. Ma lekko orzechowy posmak .
Ten gatunek ryżu sprawdzi się zarówno w potrawach mięsnych, jak i wegetariańskich i wegańskich . Idealnie komponuje się z rybami i owocami morza, jest dobrym składnikiem farszu (np. do papryki) i sprawdzi się nawet na zimno w sałatkach. Słowem: warto przynajmniej raz zamienić ryż biały na czarny. Kto wie, może “król wśród ryżów” stanie się naszym ulubionym?