Najzdrowszy chleb z Lidla. Piekarnie mogą zazdrościć
Wiele osób sądzi, że w popularnych supermarketach dostaniemy tylko hurtowo wypiekane pieczywo niskiej jakości, a po dobry chleb trzeba iść do rzemieślniczej piekarni. To błąd, bo także i w dyskontach można trafić na smaczne i zdrowe wypieki. W ofercie Lidla uwagę dietetyków przyciąga jeden rodzaj chleba żytniego. Uznawany jest za najzdrowszy chleb z Lidla.
Chleb żytni - najlepszy wybór w Lidlu
Z rankingów sporządzanych przez dietetyków wynika, że najlepszym chlebem w ofercie Lidla jest chleb żytni bez drożdży o wadze 450 g . To chleb o prostym składzie, w którym nie znajdziemy sztucznych dodatków i wypełniaczy. Oto jego pełny skład:
- 65 % mąka żytnia (typ 1400, typ 720),
- woda,
- cukier,
- sól,
- olej rzepakowy.
Jak zwracają uwagę dietetycy, do wypieku chleba użyto mąki dobrej jakości. W przeciwieństwie do innych żytnich wypieków, chleb ten nie zawiera też żadnych nasion, co pozytywnie wpływa na kaloryczność. 100 g tego chleba to ok. 230 kalorii.
Chleb żytni z Lidla: mąka ma znaczenie
Do wypieku chleba żytniego z Lidla, uznawanego za najlepszy i najzdrowszy w ofercie tej sieci, użyto m.in. mąki 1400 . Dlaczego to istotne?
Mąka żytnia typu 1400 to rodzaj mąki , do zrobienia której wykorzystuje się całe ziarno żyta – zarówno bielmo, jak i okrywę owocowo-nasienną. Następnie odsiewa za pomocą sita większe otręby, co skutkuje powstaniem mąki jednocześnie miałkiej i bogatej w wartości odżywcze.
Zawiera ona m.in.:
- błonnik,
- białko,
- witaminy z grupy B,
- żelazo,
- miedź,
- magnez,
- cynk.
Te składniki odżywcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i mogą przyczynić się do poprawy trawienia oraz zapobiegania wielu dolegliwościom zdrowotnym.
Najzdrowszy chleb z Lidla: cena i dostępność
Z aktualnej oferty Lidla wynika, że chleb żytni bez drożdży o wadze 450 g kosztuje obecnie 2,99 zł.
Odpowiednik tego chleba znajdziemy także w Biedronce . Jest to chleb żytni 100% bez dodatku drożdży .