Nie tylko do bukietu, ale i do mięsa. Te kwiaty możesz jeść
Myśląc o kwiatach, oczami wyobraźni widzimy piękne bukiety w ozdobnych wazonach. Ale kwiaty mają więcej zastosować niż tylko to dekoracyjne. Jak się okazuje, wiele z nich z powodzeniem można dodać do... posiłku. Tym samym danie stanie się nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo piękne.
Czy kwiaty można jeść? Które części kwiatów są jadalne?
Choć teraz jest to dość nowe zjawisko, to w dawnych czasach jedzenie kwiatów było bardzo popularne , a pierwsze wzmianki na ten temat pochodzą jeszcze z czasów starożytnych. W czasach rzymskich fiołki i róże dodawano do dań, a lawendę do sosów. Jedzenie kwiatów było powszechne wśród rdzennych Amerykanów, a także w Azji i na Bliskich Wschodzie.
Obecnie zwyczaj ten powoli wraca do łask, a kwiaty jako dodatek do dań, serwowane są już w wielu renomowanych restauracjach. Nic dziwnego,
rośliny
, oprócz tego, że dodają potrawie oryginalnego i niepowtarzalnego smaku, to sprawiają też, że pięknie się prezentuje
(a jak wiadomo, jemy również oczami). Jeśli chcesz dołączyć kwiaty do swojego menu to najlepiej usunąć pręciki i słupki, i użyć tylko płatków. Dobrze też, jeżeli kwiaty, które zamierzasz zjeść rosły z dala od fabryk i ruchliwych ulic.
Jadalne kwiaty. Te kwiaty można spokojnie jeść
- Akacja
- Aksamitka
- Bananowiec
- Bazylia
- Begonia
- Bez czarny
- Bratki
- Chaber bławatek
- Cukinia
- Fenkuł włoski
- Fiołki
- Floks wiechowaty
- Fuksja
- Gardenia
- Gipsówka wiechowata
- Goździki
- Groch
- Hysop
- Jabłoń
- Jaśmin
- Kapusta ozdobna
- Ketmia
- Hibiscus
- Kocimiętka
- Kolender
- Kozibród porolistny
- Kłosowiec
- Lawenda
- Liliowiec
- Lilac
- Malwa
- Mak
- Marchewnik anyżowy
- Melisa
- Mieczyk
- Gladiolus
- Mięta
- Mniszek lekarski
- Nagietek
- Nasturcja wysoka, Nasturcja karłowa
- Niecierpek Waleriana
- Ogórecznik lekarski
- Oregano
- Pachnotka zwyczajna
- Pierwiosnek
- Pysznogłówka
- Rozmaryn
- Róża
- Słonecznik
- Stokrotka
- Szałwia
- Truskawka, Poziomka
- Wiązówka błotna
- Wieczornik
- Wiesiołek
-
Złocień wieńcowy
Tych kwiatów nigdy nie jedz!
Mimo że wiele kwiatów z powodzeniem może trafić na nasze talerze, to są też takie gatunki, które cechują się wyjątkowo gorzkim smakiem lub wykazują trujące właściwości . Jeśli więc nie masz pewności, czy dany kwiat jest jadalny, lepiej z niego zrezygnuj. Pamiętaj, że niektóre z nich znajdują się także pod ochroną i po nie również nie wolno sięgać.
Lista kwiatów nienadających się do jedzenia: azalia, rododendron, różanecznik, barwinek, bieluń, ciemiernik, cyklamen, groszek pachnący, hiacynt, hortensja, irys, jaskier, konwalia, kaczeniec, kokoryczka (Polygonatum), krokus, lantana pospolita, lobelia, miłek, naparstnica, oleander, orlik, ostróżka, powojnik, powój, sasanka, tojad, tulipan, wilczomlecz, zawilec, żonkil i narcyz.