Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Nie tylko do bukietu, ale i do mięsa. Te kwiaty możesz jeść
fot. Canva/ Schwin Pikulsawad

Nie tylko do bukietu, ale i do mięsa. Te kwiaty możesz jeść

3 lipca 2024

Myśląc o kwiatach, oczami wyobraźni widzimy piękne bukiety w ozdobnych wazonach. Ale kwiaty mają więcej zastosować niż tylko to dekoracyjne. Jak się okazuje, wiele z nich z powodzeniem można dodać do... posiłku. Tym samym danie stanie się nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo piękne.

Czy kwiaty można jeść? Które części kwiatów są jadalne?

Choć teraz jest to dość nowe zjawisko, to w dawnych czasach jedzenie kwiatów było bardzo popularne , a pierwsze wzmianki na ten temat pochodzą jeszcze z czasów starożytnych. W czasach rzymskich fiołki i róże dodawano do dań, a lawendę do sosów. Jedzenie kwiatów było powszechne wśród rdzennych Amerykanów, a także w Azji i na Bliskich Wschodzie.

Obecnie zwyczaj ten powoli wraca do łask, a kwiaty jako dodatek do dań, serwowane są już w wielu renomowanych restauracjach. Nic dziwnego, rośliny , oprócz tego, że dodają potrawie oryginalnego i niepowtarzalnego smaku, to sprawiają też, że pięknie się prezentuje (a jak wiadomo, jemy również oczami). Jeśli chcesz dołączyć kwiaty do swojego menu to najlepiej usunąć pręciki i słupki, i użyć tylko płatków. Dobrze też, jeżeli kwiaty, które zamierzasz zjeść rosły z dala od fabryk i ruchliwych ulic.

"Gdy zaczęłam tak jeść, chudłam w oczach". Sposób ma znaczenie
Smak dzieciństwa rodem z PRL. Wystarczą jajka, cukier i mąka

Jadalne kwiaty. Te kwiaty można spokojnie jeść

  • Akacja
  • Aksamitka
  • Bananowiec
  • Bazylia
  • Begonia
  • Bez czarny
  • Bratki
  • Chaber bławatek
  • Cukinia
  • Fenkuł włoski
  • Fiołki
  • Floks wiechowaty
  • Fuksja
  • Gardenia
  • Gipsówka wiechowata
  • Goździki
  • Groch
  • Hysop
  • Jabłoń
  • Jaśmin
  • Kapusta ozdobna
  • Ketmia
  • Hibiscus
  • Kocimiętka
  • Kolender
  • Kozibród porolistny
  • Kłosowiec
  • Lawenda
  • Liliowiec
  • Lilac
  • Malwa
  • Mak
  • Marchewnik anyżowy
  • Melisa
  • Mieczyk
  • Gladiolus
  • Mięta
  • Mniszek lekarski
  • Nagietek
  • Nasturcja wysoka, Nasturcja karłowa
  • Niecierpek Waleriana
  • Ogórecznik lekarski
  • Oregano
  • Pachnotka zwyczajna
  • Pierwiosnek
  • Pysznogłówka
  • Rozmaryn
  • Róża
  • Słonecznik
  • Stokrotka
  • Szałwia
  • Truskawka, Poziomka
  • Wiązówka błotna
  • Wieczornik
  • Wiesiołek
  • Złocień wieńcowy

Tych kwiatów nigdy nie jedz!

Mimo że wiele kwiatów z powodzeniem może trafić na nasze talerze, to są też takie gatunki, które cechują się wyjątkowo gorzkim smakiem lub wykazują trujące właściwości . Jeśli więc nie masz pewności, czy dany kwiat jest jadalny, lepiej z niego zrezygnuj. Pamiętaj, że niektóre z nich znajdują się także pod ochroną i po nie również nie wolno sięgać.

Lista kwiatów nienadających się do jedzenia: azalia, rododendron, różanecznik, barwinek, bieluń, ciemiernik, cyklamen, groszek pachnący, hiacynt, hortensja, irys, jaskier, konwalia, kaczeniec, kokoryczka (Polygonatum), krokus, lantana pospolita, lobelia, miłek, naparstnica, oleander, orlik, ostróżka, powojnik, powój, sasanka, tojad, tulipan, wilczomlecz, zawilec, żonkil i narcyz.

Jadalne kwiaty
fot. Canva/fotografiche
Fałszywe kurki w lasach. Lasy Państwowe wydały komunikat
Kiszone, konserwowe czy świeże? Te ogórki są najzdrowsze,
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Pawłowska

Ukończyłam studia dziennikarskie na Uniwersytecie Szczecińskim. Z mediami związania jest prawie 15 lat, w swojej karierze miałam do czynienia zarówno z pracą radiowca, dziennikarza jak i reportera online. Przeszłam kursy z zakresu SEO oraz prowadzenia social mediów.

Prywatnie jestem mamą na cały etat. Moją pasją jest jazda konna, której poświęcam każdą wolną chwilę.

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy