Patent babci na pulchny i wilgotny sernik. Ugotuj i dodaj do masy serowej
W PRL często piekło się sernik z nietypowym dodatkiem. Dzięki temu zawsze wychodził pulchny, wilgotny, i dłużej zachowywał świeżość. Ten babciny patent na przepyszny sernik o unikalnej teksturze to dodanie do masy serowej ugotowanych ziemniaków. Podajemy przepis prosto z książki kucharskiej z PRL.
Sernik z ziemniakami. Za ten przepis babcia zasługuje na medal
Jeżeli nie przyrządzaliśmy dotąd sernika z dodatkiem ziemniaków , ten babciny przepis może wydawać się nietypowy. Warto jednak przekonać się do tego patentu, bo masa serowa zyskuje dzięki niemu wilgotną i pulchną teksturę .
Składniki na ciasto:
- 20 dag mąki
- 1/3 paczki proszku do pieczenia
- 8 dag cukru pudry
- 8 dag masła
- 1 jajo
- 2-3 łyżki śmietany
Składniki na masę serową:
- 0,5 kg twarogu
- 0,3 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
- 10 dag masła
- 5 jaj
- 25 dag cukru pudru
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
- 3 dag rodzynek
- wanilia
- skórka pomarańczowa
Gdy wszystko mamy gotowe, możemy brać się za przyrządzanie sernika z ziemniakami .
Sernik z ziemniakami jak w PRL. Przygotowanie ciasta i sera
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i siekamy z masłem . Dodajemy resztę składników ciasta. Zagniatamy je i dzielimy: 2/3 ciasta należy rozwałkować , wyłożyć nim dno blachy lub tortownicy, pokłuć widelcem i podpiec, aż ciasto będzie miało kremowy kolor.
Przygotowanie masy serowej:
Ser mielimy, masło ucieramy na pulchną masę, dodajemy kolejno żółtka, przesiany cukier oraz ser. Ziemniaki gotujemy i przecieramy na tarce. Dodajemy do masy. Z białek bijemy pianę i wykładamy na masę serową. Dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, wanilię i odrobinę soli. Lekko mieszamy i wykładamy na podpieczone wcześniej ciasto.
Sernik można przybrać kratką zrobioną z pozostałego ciasta. Pieczemy 60-70 minut w 180 stopniach.
Sernik babci z ziemniakami. Dodatek do pysznego deseru
Sernik z ziemniakami jest wilgotny i puszysty: doskonale smakuje ze słodkim sosem karmelowym , który wyraziście podkreśli jego delikatny smak.
By przygotować sos karmelowy do sernika , będziemy potrzebować:
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki 36%
Do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go po dnie. Podgrzewamy i czekamy, aż zacznie się rozpuszczać. Gdy zyska brązowy kolor , zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy masło. Mieszamy, aż rozpuści się i połączy z cukrem. Mieszamy. Wyłączmy ogień, dodajemy śmietankę i mieszamy na jednolitą masę.
Polewamy sosem cały sernik lub dodajemy na pokrojone już porcje przed podaniem.