Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Pestycydy w popularnej przyprawie! Jej jedzenie może ci zaszkodzić
fot. Canva/Olga Kriger

Pestycydy w popularnej przyprawie! Jej jedzenie może ci zaszkodzić

1 maja 2024

Na kuchennych półkach praktycznie w każdym domu można znaleźć różnego rodzaju mielone przyprawy, które z powodzeniem zastępują świeże, często trudnodostępne warzywa , nadając potrawie wyjątkowego smaku. Jak się okazuje, spożywanie niektórych z nich może być szkodliwe dla zdrowia!

Badania potwierdzają: w tej przyprawie mogą się znajdować pestycydy

Mielone przyprawy, czyli po prostu przyprawy w proszku (sproszkowane) są obecnie bardzo popularne. Dzięki nim w łatwy i szybki sposób można poprawić aromat i smak przygotowywanych dań. Teraz, eksperci z Öko-Test, wzięli pod lupę jedną z czołowych przedstawicielek tego typu przypraw, czyli paprykę w proszku.

To jedna z najpopularniejszych przypraw — pod względem popularności zajmuje drugie miejsce, zaraz za pieprzem. Niestety, jak się okazuje jest również jedną z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami! Wyniki badań nie napawają optymizmem.

Pyszne wiosenne ciasto ma jedną wadę. "To udręka dla nerek"
Ta zielenina to samo zdrowie. Jeżeli jej nie znosisz, przyczyna jest w genach

Papryka w proszku zanieczyszczona pestycydami

W badaniu użyto 33 rodzaje papryk w proszku różnych marek , m.in. Aldi, Lidl, Kaufland, Rossmann, Edeka, Rewe, Netto, Norma, Dm, Penny, Tegut, Edora, Alnatura, Hartkorn, Müller, Dennree, Wagner, Brecht. Niestety, aż w 14 przypadkach zanieczyszczenie pestycydami było na tyle silne, że eksperci wystawili produktom ocenę "niedostateczną" - podaje portal dlahandlu.pl. W jednej z przypraw wykryto aż 23 pestycydy!

W prawie połowie papryk stwierdzono wysokie zawartości glufosynatu , a większości produktów znacznie przekroczone były normy herbicydu o szerokim spektrum działania, który jest zakazany w UE, podobnie jak wykryty środek owadobójczy bifentryna . Co więcej, w badaniach laboratoryjnych ujawniono także środek chwastobójczy glifosat , który jest klasyfikowany jako "prawdopodobnie rakotwórczy".

Opryskiwanie roślin pestycydy
fot. Canva/ Worledit

Czym grozi spożycie pestycydów?

Pestycydy są niezwykle szkodliwe dla organizmu, a ich spożywanie w dużych ilościach może nieść ze sobą poważne konsekwencje dla zdrowia . Same pestycydy to środki ochrony roślin, powszechnie stosowane w rolnictwie, ogrodnictwie, leśnictwie, czy też w obszarach miejskich. Ich zadaniem jest ochrona roślin przed owadami, grzybami czy też chwastami.

Pestycydy często zawierają związki rakotwórcze, a regularny kontakt z nimi może prowadzić do uszkodzenia układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, pokarmowego, hormonalnego, krwionośnego i odpornościowego. Zaburzają pracę tarczycy, są przyczyną wielu alergii i zwiększają ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona. Wyjątkowo niekorzystnie wpływają także na wątrobę. Mogą powodować uszkodzenia oczu, skóry , a nawet układu kostnego. Spożywane przez dzieci mogą prowadzić do białaczki i opóźnień w rozwoju.

Wypij to przed posiłkiem i schudnij szybciej! Wystarczy jedna szklanka
Wegański składnik pełen witamin. Tofu w codziennej diecie
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Pawłowska

Ukończyłam studia dziennikarskie na Uniwersytecie Szczecińskim. Z mediami związania jest prawie 15 lat, w swojej karierze miałam do czynienia zarówno z pracą radiowca, dziennikarza jak i reportera online. Przeszłam kursy z zakresu SEO oraz prowadzenia social mediów.

Prywatnie jestem mamą na cały etat. Moją pasją jest jazda konna, której poświęcam każdą wolną chwilę.

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy